Energimyndigheten visar framfötterna, vill ha 6 000 vindkraftverk i Sverige

På DN Debatt skriver idag Energimyndigheten att de vill utöka antalet vindkraftverk i sverige från 800 till 6 000.

Svensk vindkraft producerar i dag 1,4 terrawattimmar el. Sveriges nationella planeringsmål för elproduktion från vindkraft bör sättas till 30 TWh år 2020, det vill säga avsevärt högre än nu gällande 10 TWh till år 2015. Annars klarar vi inte att nå upp till EU:s målsättning att 20 procent av all energiproduktion år 2020 ska komma från förnybara källor. Det förutsätter i sin tur en ökning från dagens cirka 800 vindkraftverk till mellan 3 000 och 6 000 verk.

Ett mycket bra förslag. Artikeln förklarar på ett bra sätt problematiken i Sveriges energiförsörjning, om den nu ska bli hållbar. Vattenkraften är utbyggd, solenergi ligger lite längre fram i tiden, vågkraft likaså, bioenergin räcker inte till. Kärnkraft kan i och för sig vara ett alternativ om man endast ser till växthusproblematiken. När det gäller vindkraft är Tyskland och Danmark föredömen med en relativt stor del av sin energiproduktion från vindkraft. I Sverige har det gått långsammare, till stor del på grund av alla överklagande. På något sätt måste det nationella och det globala intresset gå före lokala bakåtsträvare. En klassisk NIMBY, Not In My Back Yard. Man är kanske till och med för vindkraft, men någon annanstans, inte där jag bor. Snurrande ”vindmöllor” har faktiskt varit en del av kulturlandskapet i hundratals år, vilket är lätt att glömma bort. Korsfeldt föreslår i debattartikeln en enklare tillståndsprocess och att vinkraftsinvesterarna endast ska behöva ha kontakt med en myndighet. Bra förslag som borde ha genomförts för 10 år sedan. Vi kan bara hoppas att regering och riksdag är tillräckligt modiga och insiktsfulla för att ta till sig budskapet och komma med rätt beslut i frågan.

Ett energialternativ man dock inte får glömma bort är besparingar. Den kWh vi INTE använder, behöver inte produceras. Enligt uppgift är 20 % av hushållens energiförbrukning så kallad ”standby-el”, dvs energi vi inte behöver. Datorer, videoapparater, laddare osv som står och drar el när vi inte använder dem. En annan stor energikälla som inte är fullt utbyggd är spillvärme från industrin, där det fortfarande finns en stor potential. När det gäller framtidens energiförsörjning är det många bäckar små som gäller, det finns inte en enkel lösning. Hela rapporten finns som pdf! /Daniel Eriksson

3 svar till “Energimyndigheten visar framfötterna, vill ha 6 000 vindkraftverk i Sverige

  1. Tjena,

    Några kommentarer.

    ”När det gäller vindkraft är Tyskland och Danmark föredömen med en relativt stor del av sin energiproduktion från vindkraft. I Sverige har det gått långsammare, till stor del på grund av alla överklagande.”

    Det man kan säga om dessa länder är också att de har en mycket stor andel fossila bränslen i sin elproduktion. Föredömmen? Vindkraft måste av tekniska skäl kombineras (max 20%-30% vindkraft om du ska kunna få el när du vill ha den…) med andra energislag som kan slås på och av fort. Det är vattenkraft (färdigutbyggd i Europa, och knappast miljövänlig) och gas samt oljekraftverk. Alltså, mycket vindkraft -> Behov av kraftverk som drivs av gas och olja. Otur…

    När det gäller besparingar av energi så är det såklart en bra idé om man råkar leva i ett av världens rikaste länder. Men det är klart, varför ska Sudaneser, Kinser, eller de så där 500milj. fattiga inderna någonsin få använde någon energi… Lyft blicken lite och fråga dig om vi måste spara energi eller hantera produktionsfrågan?

    mvh

    Joa Ljungvall

    Gilla

  2. Tack för kommentaren.
    När det gäller Tyskland och Danmark så skrev jag just att de är föredömen när det gäller vindkraft, inte när det gäller deras totala mix av elproduktion som naturligtvis är helt ur skogen ur ett klimatperspektiv. Dessutom pratar vi ju här om svensk energiproduktion. Förstår inte riktigt varför Sudaneser och Indier skulle ta skada av att vi sparar energi i Sverige?
    MVH

    Gilla

  3. rolf bodh

    Mina basta vanner!

    Nagot mer forodande vansinnigt – ekonomiskt, energitekniskt och framfor allt miljomassigt – an att bygga vindsnurror far man verkligen leta efter. Ni som hejar pa – har ni forsokt satta er in i vad det egentligen ar ni hejar pa?

    Finns det inte nagon rakryggad person, som kan stalla sig upp och tala om vad det foreslagana vindkraftjippot egentligen innebar. Nagon som verkligen vagar visa hur skroplig kejsaren ar utan klader!

    Gilla