Idag startar klimatkonferensen på Bali

Idag (måndagen den 3 dec) startar FN:s klimatkonferens på Bali. Få är väl egentligen speciellt optimistiska och tror att några stora framsteg kommer göras, men diskussionerna på Bali kan visa sig nog så viktiga på klimatmötet i Köpenhamn 2009. 40 svenskar är tydligen på plats och som vanligt ironiseras det över att de flyger dit i diverse artiklar. Själva anser delegaterna i alla fall att de tar sitt ansvar.

– Vi kompenserar genom att köpa utsläppsrätter, säger Marit Ragnarsson, politisk sakkunnig i miljödepartementet.

Känns lite löjligt att deltagarna på konferensen måste försvara sin flygresa. Det är väl något större koldioxidutsläpp på spel än 40 svenskars flygresa till Bali tur och retur? Tänk lite större! /Daniel Eriksson

2 svar till “Idag startar klimatkonferensen på Bali

  1. Märkvärdigt att så få inser att man kan göra något åt koldioxidproblemet genom att ta bort koldioxid från lufthavet. Det lönar sig inte att försöka odla växter, eftersom de dör och avger koldioxid igen inom en 150-års period. Men om man gör om biomassa till träkol och brukar ned denna i odlingsjorden, då har man tagit bort den för åtminstone 5-10 000 år Googla Terrapreta!

    Gilla

  2. I ett hållbarhetsperspektiv räcker det med att det är balans mellan upptag och utsläpp av koldioxid, vilket är fallet med biobränsle. Men om vi dessutom vill minska på koldioxidhalten i atmosfären (p.g.a. tidigare förbränning av fossila bränslen) så låter Terrapreta-metoden intressant, Jag vet dock för lite om den för att kunna bedöma potentialen. Vilken process skall man använda för att omvandla biomassa till träkol? Vad består träkolen av och varför bryts den inte ner som annan biomassa?

    Gilla