Schitzofren av nya klimatböcker!

Sitter och läser ”Cool it” av Björn Lomborg som nyss utkommit. Han var på tapeten redan för några år sedan när han hävdade att växthuseffekten är överreklamerad. Han sågar mycket av hysterin kring växthuseffekten och har vissa poänger. Jag gillar dock inte hans totala fokusering på människorna, han anser att vi ska optimera våra insatser bara på att få människor att överleva men frågan är till vilket pris? Blir det bra om vi har en överbefolkad värld men där de ekologiska systemen helt har kollapsat? Samtidigt är det svårt att förespråka att vi inte ska satsa på att rädda dem som svälter och är sjuka………..hm, det är svårt.

Läser parallellet ”Sex grader” av Mark Lynas som tidigare skrivit ”Oväder” och den är en riktig domdagsprofetia om hur vår värld är på väg att kollapsa. Han har sammanställt ett stort antal vetenskapligt granskade forskningsresutlat och artiklar och visar på vad som händer för varje grad det blir varmare på jorden. Jag har kommit till 3 grader och det är redan så många eskalerande snöbollseffekter som satts i rullning att det verkar kört för många delar av vårt klot. Får se om jag orkar läsa färdigt på jullovet.

Det är inte helt lätt att veta vart vi är på väg men jag måste säga att jag tror mer på Lynas även om Lomborg har vissa poänger.

/Annika Balgård

Ett svar till “Schitzofren av nya klimatböcker!

  1. Ping: Julklappstips: Makten över klimatet « TEM-funderingar