Sverige klimatvänligast i världen?

Sverige är tydligen klimatvänligast i världen, i alla fall enligt ett tyskt miljöinstitut kallat Germanwatch vars ranking refereras i DN. Tvåa är Tyskland, trea Island och i botten ligger Saudi-Arabien, USA, Australien och Ryssland. Rapporten publiceras lagom till klimatkonferensen på Bali vilket naturigtvis inte är en slump.

Tre faktorer har vägts in och de har alla olika tyngd. Trenden värderas till 50 procent, de faktiska utsläppen till 30 procent och den förda politiken till 20 procent.

Daniel ErikssonDet man dock ska komma ihåg att de endast rankat de 56 stater som släpper ut 90 % av världens koldioxid. (Vilket innebär att resterande knappt 150 stater endast står för 10 %…) Enligt gapminders utmärkta statistikverktyg, så är det Tchad, Burundi, Kongo och Mali i den ordningen, som släpper ut minst CO2 per Capita. Så vi kanske ska kalla oss bäst av i-länderna, och inte bäst i världen?

Naturligtvis är det inte rättvist att jämföra Sverige med andra mindre utvecklade länder med lägre levnadsstandard, men för att Sveriges miljöframgångar ska få ett globalt genomslag måste miljöteknik och miljökunnande exporteras till andra länder som inte kommit lika långt. Med rätt teknik kan länder som Tchad och Burundi få en högre levnadsstandard utan att för den skull maximera sina koldioxidutsläpp. Ett bra exempel är alternativa nobelpriset Right Livelihood-pristagaren Dipal Barua som har försett en miljon fattiga människor på landsbygden i Bangladesh med elström från solceller.

/Daniel Eriksson

Kommentarer inaktiverade.