Förbjudna plastpåsar och skogsbevakning med GPS

Sitter och funderar över kvällens middag och vad som bör inhandlas till denna. Brukar tyvärr ofta glömma miljövänliga tygkassen när jag ska till affären och kommer att tänka på den först vid kassan, men snart får jag nog skärpa mig. Läste precis att plastpåsar är på väg ut. Tunna plastpåsar är totalförbjudna i Bangladesh och Sydafrika och kommer snart att vara det även i Kina. Blir positivt förvånad över att dessa utvecklingsländer faktiskt kommit längre än oss i Sverige. Antagligen är det bara en tidsfråga här också. Har egentligen inte tänkt på att de är ett så stort miljöproblem, utan bara att affären tjänar mycket på dem. Men de skräpar ned och förstör djurlivet. Och eftersom de egentligen är onödiga behöver vi ju inte belasta miljön med dem. Jag tar således med mig två av mina tygkassar till affären nu.

Såg en artikel i Sydsvenskan om att Indianer i Amazonas bevakar sin skog med gps. Tyvärr sker det ju hela tiden illegal avverkning och den är mycket svårt att förhindra. Men nu finns i alla fall ett verktyg för övervakning och kartläggning. Gps:n ska kombineras med satellitbilder från Google Earth. Kul att urinnevånare kan bevaka sina och skogens intressen med hjälp av modern teknik! Kommer nog att blogga mera om regnskogen framöver. Den är en fantastisk miljö att vistas i med sin mångfald av växter och djur och något vi verkligen måste bevara.

/Marie Pettersson

3 svar till “Förbjudna plastpåsar och skogsbevakning med GPS

  1. Maria Nilsson Öhman

    Det här med plastkassar tycker jag är lite tudelat. Jag håller med Marie om att man gott kan totalförbjuda de tunna plastkassarna som inte ens håller för att bära hem maten i och som är vanliga i Afrika och USA. Men plastkassarna som vi köper i mataffären här hemma är jag lite förtjust i. Jag återanvänder dem nämligen som soppåsar och mitt förråd av plastkassar växer inte nämnvärt över tiden vilket tyder på att jag inte överkonsumerar dem (och då källsorterar jag rejält). Om jag inte köpte plastpåsarna i mataffären skulle jag behöva köpa hem särskilda soppåsar (i plast). Nu fyller mina plastkassar två funktioner (hemtransport och sopsamlare) vilket jag tycker är ganska ok. Bättre att använda oljan till något vettigt istället för att bara elda upp den direkt. Allra bäst skulle det dock vara om man kunde köpa cellulosabaserade plastpåsar. Det skulle jag vara villig att betala en extra slant för.

    Gilla

  2. Nu går det att få tag i Oxo-bionedbrytbara plastpåsar. Plastmaterialet som bryts ner och försvinner efter ca 3 år. Om 5-10 år kommer effekten att märkas i mätbara områden. Alla sk vardagspåsar går att få i Oxo-plast. Besök sidan för Vardagsplaster !
    /Miljöpåsen (d2w)

    Gilla