Ladda ner musik och film för klimatets skull!

Läste någonstans att 1,5 miljoner svenskar regelbundet laddar ner musik och film. Om detta stämmer och dessa i genomsnitt laddar ner 10 album och 10 filmer om året så blir det 30 miljoner plastskivor plus 30 miljoner fodral som inte behöver tillverkas, tryckas, transporteras och lagras, bara i lilla Sverige. Naturligtvis drar datorer och internet stora mängder energi globalt sett, men miljöbesparingen borde ändå bli betydande och giganter som Google satsar idag 100-tals miljoner dollar på förnyelsebar energi. Dessutom kan man faktiskt göra vissa aktiva miljöval när det gäller köp av hemelektronik, även om det fortfarande är ganska svårt.

Man kan förstås diskutera det moraliska och legala i att människor piratkopierar, men det självklara distributionssättet för musik och film i klimatproblematikens spår är via internet. Sen är det upp till musik- och filmindustrin att hitta fungerande affärsmodeller som accepteras av konsumenterna. Ny teknik har alltid slagit ut företag, produkter och yrkeskategorier, och så måste det få vara för att utvecklingen ska gå framåt. Man kan inte låsa sig fast i ineffektiva, resursförbrukande och miljöpåverkande system för att ett fåtal tjänar på det. Fråga bara kolskyfflarnas fackförbund.

Enligt Ryoichi Yamamoto vid Tokyo University är den ökade ecoeffektiviteten för musik via internet jämfört med vanliga cd-skivor faktor 20. Med andra ord så är miljöpåverkan av att ladda ner ett musikalbum endast 5 % av den miljöpåverkan en traditionell skiva har. Naturligtvis är detta ett teoretiskt avgränsat resonemang, men det ger en fingervisning om storleken i minskningen av miljöpåverkan. Så ladda ner nästa skiva istället för att köpa en plastbit, då slår du samtidigt ett slag för klimatet.

Läs mer:

/Daniel Eriksson & Markus Paulsson

7 svar till “Ladda ner musik och film för klimatets skull!

 1. evolutionizer

  Ja fan, det är dags att digitalisera ännu mer!. Det papperslösa samhället har ju fortfarande inte slagit igenom. Jag har femtioelva A4 och notislappar på skrivbordet på jobbet.

  Sedan vet jag iofs inte hur stor del plastskivorna avgör i miljöpåverkan, nåt säger mig att det inte är så mycket i jämförelse med annat 🙂

  Gilla

 2. HeLLOOO,DO you want to exchange links in blogroll with my website?thanks a lot
  http://www.giornale.fm

  Gilla

 3. Jo, fast då står ju frågan kvar, vilket format ska bli standardformatet. För så länge formatet inte är lossless (t.ex flac) så ser jag ingen anledning att ladda ner musiken. Så pratar jag som audiofil, men visst skulle det vara trevlig att slippa cd-skivorna för ett bra nerladdnigsbart musikformat, så länge vinylskivorna inte slopas.

  Gilla

 4. hej jag vill ladda ner filmer

  Gilla

 5. Ping: Spam sabbar även klimatet « TEM-funderingar

 6. Ping: Ladda ner musik och film för klimatets skull, del 2 « TEM-funderingar

 7. En fråga som känns relevant här är varför inte fler vill beskatta bredbandsbolagen som både drar sjukt mycket el och som tjänar alla de pengar mindre etablerade artister och skivbolag skulle få om världen vore lite rättvisare. PUBLIC SERVICE – för ett rikare och mer demokratiskt kulturliv

  en annan iaktagelse
  om nu artisterna ska ersätta en konkret konstform dvs inspelade produktioner med turnerande (vilket iof inte heller är bra för miljön)
  innebär detta, eftersom ingen jävel vill betala för kultur längre, att alla filmproduktioner ska ersättas av teaterproduktioner?

  Vad vill vi ha kvar som kulturkonsumenter, vad vill vi inte ha kvar?
  till vilket pris?

  Gilla