Sopberg dubbelt så stort som USA flyter i Stilla Havet

Nyheten att det finns enorma mängder plast i bla Stilla Havet har de senaste åren återkommit med jämna mellanrum i olika medier. Tillsammans har sopbergen i Stilla Havet ungefär en så stor yta som USA upp till dubbla USA:s yta. (Ytan varierar en hel del beroende på källa) Fenomenet kallas ”The Great Pacific Garbage Patch”. Till största delen består soporna av plast som inte bryts ner och det flytande sopberget ställer naturligtvis till med massor av problem för det marina djurlivet i området. Eftersom sopkontinenterna flyter en bit under vattenytan är de svåra att se på satellitbilder och problemet har bland annat därför inte fått så mycket uppmärksamhet förrän de senaste åren. Det som inte syns, finns inte som bekant. Hos sjöfarten har områdena dock varit kända länge och många båtar undviker därför dessa områden, detta för att undvika diverse problem.

Minst 100 000 000 ton sopor ska tydligen flyta runt där. Det är naturligtvis länderna runt stilla havet som i årtionden dumpat sopor i Stilla Havet. Den plast som inte brutits ner i mindre beståndsdelar (vilket ställer till andra problem) har ”fastnat” i de två stora havsströmmar som snurrar runt mitt i Stilla Havet. Läs gärna How Stuff Works artikel Why is the world´s biggest landfill in the pacific ocean för en bra beskrivning av problemet. Naturligtvis finns det enorma mängder plast dumpat i princip alla hav runt om i världen, inte bara Stilla Havet, och den senaste tiden har det även uppmärksammats bla ett sopberg i Atlanten.

Eftersom detta blogginlägg biter sig fast som ett av det mest lästa på bloggen har det uppdaterats med flera länkar och liknar numera mest en länksamling i ämnet plastsopor i havet. Dessutom har fler inlägg skrivit på TEM-funderingar sedan detta skrevs 2008 och dessa blogginlägg hittar du nedan.

Fler uppdaterade inlägg i frågan hittar du nedan, har du tips på fler bra länkar, tipsa gärna oss andra.

Mer om plast i haven på TEM-funderingar:

Mer intressant läsning i ämnet:

/Daniel Eriksson

35 svar till “Sopberg dubbelt så stort som USA flyter i Stilla Havet

 1. Precis så är det, ingenting sprids och allting försvinner! 🙂

  Gilla

 2. Och som vanligt är det ingen som känner något direkt ansvar för att ta hand om eländet. Det skulle förstås kosta enorma summor. Så vi fortsätter att låta det vara dolt under ytan…

  Gilla

 3. alrikwilliams

  Och människan ackumulerar mer och mer och mer och mer skit, och det sprids och ingenting försvinner och det kommer mer och det växer och vi pratar om tillväxt och välfärd och konsumtion och köp mer och ge varje amerikan 600 dollar som ett tillfälligt påslag så att de kan konsumera mer så att sopberget kan växa lite till..och snart blir det svårt att andas..och det blir ont om plats..och allting får en grådaskig färg..och havet blir brunt..och fiskarna simmar upp och ner..och isbjörnarna är fulla av bromerade flamskyddsmedel..och…

  Gilla

 4. Nu får vi inte drunkna i allt det negativa. : )

  Gilla

 5. Allt försvinner? som avgasen i luften…?
  VA?!

  Helt sinnesjukt att man kan med o förgifta jorden och havet på det här sättet.
  befängt. otacksamma jävla svin. Jorden skall tas om hand på samma sätt som våra barn.
  För dom ska leva vidare efter oss.
  Vill vi att dom ska bo i en värld med svart himmel. Gasmasker. Låtsasgräs och ett solljus som man kan se ibland bakom dimman?
  Jorden kommer dö. Och vi med den om inget görs.
  Det är allas ansvar att ta hand om sin egna skit.
  Egoistiska as!

  Gilla

 6. ok plasten syns för att den flyter…. hur mycket har dom jävlarna dumpat som inte flyter?…

  Kanske skulle EU göra en utredning och ställa ev skyldiga till svars..

  Gilla

 7. Tycker absolut att en insats för att rensa upp detta hade vart behövligt. Har dock svårt att tro att ngn kommer ta ansvar eftersom det kommer kosta enorma summor pengar som Marie Petterson säger.

  Sen Petra kommer inte Jorden att dö pga av vårt svineri utan miljön på Jorden kommer bli så förstörd om vi fortsätter vilket medför att det inte går att leva på Jorden under obestämd tid.

  Vi enskilda konsumenter kan alltid börja med att köpa ekologisk mat och källsortera våra sopor. =)

  //Rob

  Gilla

 8. Hej Petra, ber om ursäkt om min sarkasm i sista stycket inte var tillräckligt tydlig… 😉 Försökte bara tydliggöra hur många länder och personer uppenbarligen måste resonera, både när det gälller avfall och klimatfrågor.

  Håller verkligen med de som tycker det behövs rensas upp. Många länder har kategoriskt dumpat sitt avfall i haven, men en stor del kommer även från fartygstrafiken. Enligt havet.nu så dumpar fartyg mer än 6,5 miljoner ton plast i havet, varje år. Besättningen slänger helt enkelt sitt avfall i vattnet.

  Läs mer:
  http://www.havet.nu/?d=152

  /Daniel

  Gilla

 9. Haha, dagens skratt åt Petras totala missande av sarkasmen, med personangrepp som grädde på moset. Det behövde jag.

  Gilla

 10. alrikwilliams

  Är det nån som vill vara med på ett spån/brainstorm vad man kan göra åt sopberget i havet? Skriv här, på min blogg Facebook.
  Vi hörs

  Gilla

 11. alrikwilliams

  ehh, jag menar min blogg eller Facebook…

  Gilla

 12. Var finns din blogg? URL:en är ogiltig om man klickar på ditt namn… Här kommer i alla fall mina förslag.

  Förslag 1: Tråla upp skiten, hade det varit 100 miljoner ton torsk, hade det nog inte varit så svårt att få upp det…
  Förslag 2: Låt fartyg lämna avfall gratis i alla hamnar och bötfäll dem som inte lämnar något.
  Förslag 3: Bygg ut avfallshanteringen globalt så att soporna blir en resurs, inte bara en kostnad och ett problem.
  Förslag 4: Förbjud plastpåsar i ”vardagshandeln”.
  Förslag 5: Öka andelen biologisk nedbrytbar plast i form av majsstärkelse eller liknande.
  Förslag 6: Handla inte produkter från länder som kategoriskt dumpar sitt avfall i havet.

  Gilla

 13. B Mellberg

  Halva jordens befolkning finns runt Stilla havet. Alla bidrar till detta sopberg, t.ex Japan, Kina, Indonesien…

  Men – grundproblemet är naturligtvis att det är alldeles för många människor på detta klot och att alla ekonomiska modeller bygger på tillväxt och ökad konsumtion. Det är väl inten som tror att detta är hållbart i längden, eller?

  Gilla

 14. alrikwilliams

  Helsike, jag förstår inte, it-tekniken vill inte funka för mig. min bloggadress är: alrikwilliams.wordpress.com
  Det här är lite nytt för mig, har väl gjort nåt fel då jag fixade bloggen..? Har du nåt tips?
  /Alrik
  P.S. dina antinedskräpningsråd är kanon D.S.

  Gilla

 15. Här är några beskrivande rader om bioplast

  1 Polymera material är uppbyggda av långa kedjor som mikroorganismer inte kan bryta ner. Det behövs därför som första steg en kedjeklyvning utan mikroorganismer
  Hos hydro-bionedbrytbara material sker detta genom hydrolys av vissa bindningar som t ex C-O-C
  Hos oxo-bionedbrytbara material sker detta genom termo- eller foto-oxidation

  2 Bionedbrytbara material kommer sannolikt att ersätta de flesta av de gamla materialen i applikationer som plastpåsar, livsmedelsförpackningar, blöjor etc

  3 Den allmänna trenden är att gå från gamla fossila råvaror till förnyelsebara

  När bioplasten hamnar i en kompost eller jord så bryts materialet ner av mikroorganismer till vatten, biomassa och CO2 som växter kan ta upp på nytt

  /Alla kan dra sitt strå till stacken, Bali 2007

  NYHET! – Miljöpåsen (100% nedbrytbara d2w™-plastpåsar)

  Låt mig presentera, den nya nedbrytbara plastfolien!
  Nu finns tillgång till årets mest spännande plastfolielösning

  Lösningen på den miljövänliga plastens nedbrytning är här nu!
  /Miljöpåsen (d2w)

  Nedbrytbara d2w™-plastfolier programmeras till att börja brytas ner från 60 dagar till fem -sex år, vanligtvis väljs 18-36 månader. Plastens alla egenskaper bibehålls såsom styrka, klarhet, svetsfog, gas-/fuktresistens och tryckbarhet. Efter given hållbarhetstid (brukstiden) bryts plasten ner i naturliga beståndsdelar. Nedbrytningsprocessen efter brukstiden, fullbordas med syre (vår vanliga luft) och avger inga växthusgaser. Obs!, Det är inte en resurskrävande biopåse som förmultnar utan en fossil polyeten- eller polypropylenpåse som äts upp av mikroorganismer när plasten oxiderar efter programmerad användningstid – Det gillar vår planet!

  Plastpåsens alla kvalitativa egenskaper bibehålls alltså, dvs. styrka, tryck och svetsfog – ingen skillnad! Och den är också livsmedelsgodkänd som en vanlig PE-/PP-påse, och miljömärkt. d2w™-materialet är mjukt, starkt och bra

  Plastpåsen bryts ner av syre, vanlig luft, efter anpassad tid från 60 dagar till fem-sex år, till vatten, CO2 och fuktig biomassa (mull) återstår

  återhållsamhet, återanvändning, återvinning & kåmpostering
  d2w™-produkter håller sig helt till dessa grundläggande miljöprinciper. Plastpåsen blir alltså ingen miljöbelastning. Materialet kan återvinnas och komposteras

  Den nedbrytbara plastfolien är ett nytt intressant alternativ

  Lösningen på den miljövänliga plastens nedbrytning är här nu!
  /Miljöpåsen (d2w)

  Gilla

 16. 100 000 000 ton,,, och det mesta är plast. Det är ju bara att skaffa en supertanker och en defragg och åka dit och tjäna storkovan. Så mycket plast kan vi värma upp sveriges värmeverk med under lång tid. Vilken resurs.
  Jag är väl lite ironisk,,,men varför inte lösa ett problem genom att tjäna lite på det också.

  Gilla

 17. alrikwilliams

  Tack Daniel, för varje dag som går blir jag mer bevandrad i it världens mysterier…

  Gilla

 18. Det där med bioplasten att den skulle vara jämbördig med ”fossilplasten” låter bra. För min erfarenhet sen tidigare är att tex påsar av stärkelse, som man kan köpa i livsmedelsbutiken, är tunna och lätt går sönder. Ska de kunna stå sig i konkurrens med vanlig plast måste de bli hållbara.

  Gilla

 19. Det största svin är det som går upprest på två ben

  Gilla

 20. Ping: Massor av miljöproblem i haven « TEM-funderingar

 21. Ping: Mikroskopiska plastpartiklar förorenar havet « TEM-funderingar

 22. Ping: Sopberg även i svenska hav « TEM-funderingar

 23. hahahhahah

  Gilla

 24. Bra ide att återanvända sopor mera. Fast man måste iof vara noga med hur. Fliströjjor ger ifrån sig massa plastdun när de torktumlas tex, vilket ska ha varit en av de bidragande skälen till sopöarna(enligt aktuelt).

  Gilla

 25. Nu går det att få tag i Oxo-bionedbrytbara plastpåsar. Plastmaterialet som bryts ner och försvinner efter ca 3 år. Om 5-10 år kommer effekten att märkas i mätbara områden. Alla sk vardagspåsar går att få i Oxo-plast. Besök sidan för Vardagsplaster!
  /Miljöpåsen (d2w™)

  Gilla

 26. Ping: Sopberget i Stilla havet, forsättning… « TEM-funderingar

 27. Ping: diverseblogg

 28. Human behavior flows from three main sources: desire, emotion, and knowledge.
  Quotation of Plato

  Gilla

 29. Ping: Dammsuga havet på plast och göra… dammsugare « TEM-funderingar

 30. Ping: Dyra droppar – Dokument Utifrån « TEM-funderingar

 31. plastälskare

  *det e jag som, har orsakat plastkontinenten.. DE ÄR MITT BAJS!!!!!
  min mamma äter plast till frukost men jag får inte äta plast!!!!!!!!!!!!

  Gilla