Stand-by me – minska energislöseriet

Att hem-elektroniken drar mycket ström har kanske inte undgått någon. Att den även drar mycket när den inte används är kanske inte lika känt. Många inkopplade prylar drar ström även när de är avstängda och står i så kallad stand-by. Den irriterande röda lampan på DVD:n vittnar om problemet. Det finns några olika siffror på hur stor den så kallade stand-by elförbrukningen är för ett hushåll och den kan ligga på tio-tals procent av den totala el-förbrukningen.

Det finns mycket pengar att spara på att minska energislöseriet, både hemma och på jobbet. Att byta till lågenergilampor och ha energieffektiva vitvaror är ett bra första steg, men det finns mycket mer att göra. Ett enkelt sätt för att minimera stand-by förbrukningen är att koppla alla prylar till ett grenuttag med avstängningsknapp. Med ett enkelt handgrepp kan du då stänga av alla apparater och få noll i elförbrukning för dina inkopplade prylar. Själv har jag en grenkontakt för datorutrustningen och en för tv:n, videon och stereon. Den lilla extra ansträngning det innebär att stänga av allt är försumbar. Även om vinsten i kronor räknat blir relativt låg, slipper man i alla fall att betala för något man inte utnyttjar. Oavsett elavtal är den billigaste kWh den man inte använder!

IDG har en bra artikelserie om elförbrukningen hos våra vanliga hemelektronikprylar och enligt deras tidning M3 är de värsta energislösarna bland hemelektroniken i nämnd ordning:

1 Laserskrivare
2 Plasma-TV
3 Projektor
4 LCD-TV
5 Playstation 3
6 X-box 360
7 Förstärkare
8 Bläckstråleskrivare
9 Stationär PC
10 Media-PC

    Läs mer:

    /Daniel Eriksson

    Ett svar till “Stand-by me – minska energislöseriet

    1. Ping: Goodbye Standby « TEM-funderingar