Mikroskopiska plastpartiklar förorenar havet

Vi har ju tidigare skrivit en del om miljöproblemen i havet i blogginläggen: ”Sopberg dubbelt så stort som USA flyter i Stilla Havet” och ”Massor av miljöproblem i haven”. Och i morse hörde jag på radion att forskare i Lysekil på västkusten funnit ännu ett problem.

Tidigare har man undersökt större plastbitars inverkan på djurlivet i havet och kommit fram till att de stör matsmältningen hos fåglar och vattenlevande djur. Men det är inte bara den synliga plasten man ser guppa omkring på vågorna som ställer till det för växt och djurlivet. Nu har man kommit på att det finns massor av små plastpartiklar i vattnet. Tyvärr är det ju så att många plastmaterial är nästintill omöjliga att bryta ned. Istället sönderdelas materialet i mindre och mindre partiklar tills de inte längre syns för blotta ögat.

Vad man ännu inte undersökt, men är rädd för, är att föroreningar som PCB och dioxiner binds till dessa partiklar och kommer in i näringskedjan via planktonätande organismer. Det betyder ju i så fall att de når oss så småningom via den fisk vi äter.

Ska bli intressant att höra mer om detta framöver. Kan bli svårt att göra något åt dock…

/Marie Pettersson

8 svar till “Mikroskopiska plastpartiklar förorenar havet

 1. Detta är ju riktigt skrämmande. Jag hade missat det här men det är något man måste läsa mer om, kan ju få hur allvarliga konsekvenser som helst.

  Gilla

 2. Ping: Sopberg även i svenska hav « TEM-funderingar

 3. Ping: Sopberget i Stilla havet, fortsättning… « TEM-funderingar

 4. Våra plastproblem börjar bli oöverstigliga, globalt, regionalt och lokalt

  Ta del av information angående Oxo-plast (Oxo-bionedbrytbar plast) som komplement och alternativ till Hydro-plast (dvs stärkelseplast, ofta baserad på majs, sockerrör etc) via http://www.switchpac.se/kommun

  Gilla

  • Intressant. Fast när det gäller nedbrytbar plast så finns ju problemet att man förstör andra plastfraktioner om de blandas vid återvinning. Men det får man kanske ta.

   Det verkar ju hemskt otrevligt att plastpartiklar fungerar som bärare av miljögifter i haven.

   Gilla

 5. Ping: Miljösommaren som varit « TEM-funderingar

 6. The west coast looks good place, as a person goes on a holiday he want to get relaxed and like to have good food and nice ambience and atmosphere. hence this place look as perfect as one want. even conference can be held as good as possible …

  Gilla