Torskångest

I söndags åt jag torsk till middag, panerad torsk med spenatsås. Fy på mig! Ja, jag vet att torsken är överfiskad både här och där och att man som god miljömedveten person bör avstå. Nu får jag väl skylla på att jag blev bjuden och att jag ätit just denna rätt sedan barndoms dagar, men i alla fall. Dåligt, dåligt.

Fick extra stor ångest i gårkväll när jag såg ett inslag i aktuellt, eller var det rapport (omöjligt att hålla reda på längre) om det ohållbara fisket. Svenska butikskedjor är föga förvånande dåliga på att rensa ut hotade fiskarter och fisk som fångats med miljövidriga metoder från sina hyllor. Ser själv en hel del tonfisk, svärdfisk och speciellt tropiska räkor (jätteräkor, tigerräkor och allt vad de heter) när jag är ute och handlar. De sistnämnda räkorna skyr jag i alla fall som pesten, så där är mitt samvete helt rent!

Greenpeace står för undersökningen av svenska butikskedjors miljömedvetenhet på fiskområdet. Det visar sig att alla kedjor tyvärr har långt kvar innan de har en policy för fisk som kan kallas hållbar. Sämst av alla är Netto medan ICA faktiskt är bäst i klassen denna gång. Tur för dem efter Köttfärs-gate!

Nu ska jag begrunda Greenpeace röda lista och försöka att undvika klavertramp vid storhandlingen på torsdag.

Läs mer:

/Marie Pettersson

3 responses to “Torskångest

 1. Intressant inlägg!

  Inte blir det bättre av att många kedjor också använder fisk som lockvara (kanske som en reaktion på den växande skepsisen mot köttfärs). Även receptsamlingar är dåliga på att rensa bort recept som innehåller rödlistade arter. Se diskussion i mitt blogginlägg om det.

  Ansvaret att inte handla utrotningshotad fisk ligger inte bara på dej. Hela kedjan måste ta ansvar och tyvärr verkar det vara långt dit…

  Gilla

 2. Ja, butikskedjorna har verkligen ett ansvar när det gäller att inte marknadsföra ohållbara fiskalternativ.

  Och resten av kedjan har ju självklart ett stort ansvar också. Inklusive jag själv som egentligen vet bättre…

  Gilla

 3. Bra där!
  Ska sägas att ICA faktiskt inte är så bra, även om de är bäst i test… Samma undersökning kördes i Danmark för några veckor sedan med positivt resultat, har för mig att många kedjor började aktivt jobba med en hållbar fiskepolitik när det uppmärksammades hur dåliga de egentligen var.

  Gilla