Ekologisk mjölk nästan helt ekologisk, trots foderbrist!

Återigen skriver tidningarna svarta rubriker som försvårar för miljöarbetet. Sydsvenskan och SvD har rubriken:

Kravmärkt mjölk inte ekologisk

Om man läser artiklarna lite noggrannare så framgår det att ett mejeri tillåter att mjölkbönderna blandar i 15 % traditionellt besprutat foder i det ekologiska fodret på grund av foderbrist. 85 % är med andra ord fortfarande ekologiskt och det gäller bara ett mejeri. Det som inte framgår är att vanliga mjölkkossor får 100 % besprutat foder. Det är rubriker som dessa som gör att man som miljöutbildare och föreläsare måste ägna onödig tid till att avliva de myter som uppstår. Om man bara läser rubriken, vilket de flesta nog gör, får man nästan intrycket av att ekologiskt är sämre än icke-ekologiskt, i alla fall så får man känslan att man blir lite lurad när man köper ekologiskt. Den korrekta rubriken borde vara att:

Ekologisk mjölk nästan helt ekologiskt, trots foderbrist!

Läs mer:

/Daniel Eriksson

6 svar till “Ekologisk mjölk nästan helt ekologisk, trots foderbrist!

 1. Marie Moraltant

  Bra inlägg!
  Det svider i ögonen när jag ser hur t.ex SvD och DN, som jag brukade se som seriösa, mer och mer går åt kvällspressjournalistik.

  Gilla

 2. Helt riktigt. Förresten, SvD avslöjar ju sin okunnighet genom att skriva om besprutat hö. Vilken bonde besprutar höet? Det har jag aldrig hört talas om i alla fall. Vad skulle det vara emot i så fall? Däremot konstgödslas ofta vallarna i konventionell odling. Men det är väl en annan sak?

  Gilla

 3. Jonathan

  Håller helt med! Vems ärenden springer dom med sånna rubriker? Vad vill dom? Det verkar tydligt att det finns ”anti-ekologiska” intressen med stora möjligheter att föra sin agenda i media. Trist.

  Gilla

 4. Ping: Mjölken, en klimatbov! « TEM-funderingar

 5. Ping: Mjölken, en klimatbov! | Projektet II – tankar om ehandel, ledarskap och affärer