Ekologisk mat ökar rejält

Vi har väl inte någon kunnat undgå den rådande trenden i våra matbutiker? Ekologiskt på kors och på tvärs. Det är kul att man nu kan botanisera bland ekologiska produkter av bra kvalitet i nästan vilken matbutik som helst. Trots att jag ganska länge köpt relativt mycket ekologiskt, gör naturligtvis dagens tillgänglighet att även jag köper mer. Man är inte längre hänvisad till specialbutiker som ändå inte har allt man behöver.

Försäljningen av ekologisk mat slår alla tidigare rekord. För marknadsledande Coop är uppgången hela 49 procent hittills i år. Men den gröna vågen hotas av att bönderna inte hinner med att producera. /DN

Ekologiskt är naturligtvis ofta bättre än motsvarande icke-ekologisk produkt, men ett vanligt äpple från Österlen är nog bättre än ett ekologiskt från Nya Zeeland, eller? En undersökning jag läste för ett tag sedan visade att de svenska äpplena orsakade utsläpp av 20 gr CO2/kg och de från Nya Zeeland orsakade 400 gr Co2/kg. Trots KRAV-märkning är det inte alltid så lätt att veta vad man ska välja.

/Daniel Eriksson

Kommentarer inaktiverade.