EU förslag för att motverka skogsavverkning

EU-kommissionen lade igår två förslag för att minska avskogningen i världen. Å ena sidan presenterade kommissionen ett lagförslag mot olaglig avverkning och å andra sidan en strategi för att minska avskogningen i världen.

Den globala avskogningen står för 20-25 % av växthuseffekten.

Genom att träden skövlas frigörs kol som har varit bundet i mark och träd samtidigt som trädens upptag av koldioxid ur luften faller bort. Avskogningen föreställer dessutom ett allvarligt hot mot den biologiska mångfalden.

WWF kritserade lagförslaget som inte tillräckligt långtgående med tanke på att det inte kriminaliserar handel med olagligt avverkat virke och inte tar hänsyn till lokal- och ursprungsbefolkningens rättigheter.

EU kommissionens strategi och dess målsättning att halvera avverkningen i tropikerna till 2020 är enligt WWF en besvikelse. WWF hänvisar till en överenskommelse från i maj där undertecknade ministrar (bl. a. den svenska miljöministern) och andra representanter från 60 länder har kommit överens om ett åtagande om att helt avskaffa avskogningen fram till år 2020.  WWF uppmanar till att skärpa lagförslaget och att ändra målsättningen.

Läs mer: Skärp EU:s förslag mot skogsskövling. WWF

Jag undrar om det är för finansoron och lågkonjunkturen att EU backar ang. målsättning för åtgärderna mot avverkningen? I så fall är detta ett väldigt kortsiktigt perspektiv som man anlägger.  Speciellt då det handlar om ofantligt värdefulla ekosystem som förstörs och som aldrig mer kan återskapas.

Läs mer:

/Iris Rehnström

(Bildkälla: Naturskyddsföreningen)

Ett svar till “EU förslag för att motverka skogsavverkning

  1. Ping: Två miljödokumentärer på SVT play du inte bör missa « TEM-funderingar