Äntligen förbjuds glödlampan

lightEU ska äntligen förbjuda glödlampan. Glödlampan är en gammal uppfinning som överlevt sig själv. Billig att tillverka, billig att köpa, men dyr att använda. Glödlampan är helt enkelt ett mycket oeffektivt sätt att sprida ljus med. Det finns idag många alternativ som lågenergilampor och framförallt LED-lampor som är på stark frammarsch.

Tidsplanen ser enligt Miljö & Utveckling ut som följer:

2009 Förbud mot alla matta glödlampor och klara 100 watts glödlampor
2010 Förbud mot klara 75 watts glödlampor
2011 Förbud mot 60 watts glödlampor
2012 Förbud mot 40 och 25 watts glödlampor
2013 Skärpta krav på lågenergilampor och LED-lampor
2016 Skärpta krav på halogenlampor

När kommer motsvarande avvecklingsplan för bensinmotorn?

PS: Du vet väl om att det enligt lag är förbjudet att slänga glödlampor i soporna?

Läs mer:

/Daniel Eriksson

13 svar till “Äntligen förbjuds glödlampan

 1. Någon som vet vad det kommer att bli för undantag (om några) från den här lagen?

  Tycker att det behöver jobbas en hel del med lågenergilampor så att ljuset blir bättre. De lampor man köper idag avger ett ganska kallt trist ljus. I det avseendet är glödlampor klart överlägsna tyvärr.

  Gilla

 2. Vansinnigt beslut!
  Glödlampor är helt överlägset lågenergilampor på många områden, ger bl a ett bättre ljussken och tänds dessutom direkt i motsats till lågenergilampor. Och glödlampor hjälper även till att värma upp våra bostäder vintertid så energibesparingen här i Sverige är ju ytterst marginell.

  Gilla

 3. Ping: Kris och miljökunskap « TEM-funderingar

 4. Ja herregud, jag som driver min fastighet med egen vindkraft och egen vattenkraft får inte längre möjligheten att anvanda den mest miljövänliga av alla lampvarianter – glödlampan.

  Gilla

 5. Kate Dahlgren

  Håller med Kenta, lågenergilamporna kommer att ge oss än mer miljöproblem.
  Hur många människor vet att man inte får slänga dessa i hushållsavfallet?
  De innehåller många farliga ämnen bl.a nervgiftet kvicksilver.
  Det står dessutom inte att läsa på förpackningarna!

  Gilla

 6. Hej
  Det är väl bra att man snabbar på teknikskiften även om det naturligtvis inte är bra att lågenergilampor innehåller kvicksilver, men förbudet kommer förhoppningsvis att driva på utvecklingen av tex LED-lampor. Sen ska man komma ihåg att inte heller vanliga glödlampor är ofarliga ur ett ”tungmetallperspektiv” då de innehåller bly.
  Att värma bostäder med glödlampor är för övrigt ett väldigt dåligt sätt att använda elektricitet på.
  /Daniel

  Gilla

 7. Glödlampan kommer inte att ersättas av lågenergilapan utan utav halogenlampan. Tillverkarna är i full fart med att ersätta sortimentet. Själva poängen med förbudet kommer att gå förlorad. Halogenlampan är ju miljöfarligare både i tillverkning och i användning och är bara betyligt mindre energisnål men eftersom man använder starkare lampor så blir summan noll i energibesparing.

  Gilla

 8. Ping: TEM-funderingar

 9. Dagens lågenergilampor tycker jag ger ett trevligare ljus än dom första åren. Dom jag köpt dom senaste åren har också hållit längre än dom första jag köpte. Vill man inte ha detta ljus så är halogenlampor ett alternativ. Dessa är ett slags glödljus och dessa kommer inte att förbjudas och det finns numera halogenlampor med vanlig glödlampssockel

  Gilla

 10. Tack för tipsen!

  Gilla

 11. Ping: Släcka lampan i en timme eller minska förbrukningen en hel livstid « TEM-funderingar

 12. jag kommer enkom att slänga lågenergilampor lamporna i vanliga soporna på grund av att jag är ireterad över att myndigheterna vill tvinga mig att använda någon som jag inte vill använda, (dess utom så klarar inte folk med el överkänslighet att använda lågenergilampor eller lysrör på grund av kvicksilvret i dom.)
  för då tvinga jag myndigheterna att sanera kvicksilver.
  dessutom så kan man köpa vanliga glödlampor i Norge!!! (dom är inte med i EU!!

  om dom vill spara på el så är det smartare att stänga alla fabriker. och vill man spara på miljön så kan dom förbjuda olja och bensin och diesel. det blir mer effekt än att sluta med glödlampor.

  Gilla