Sopberget i Stilla havet, fortsättning…

Lagom till årets konsumtionshögtid, julen, skriver Aftonbladet återigen om sopberget av plast i Stilla Havet. För er som inte känner till det så har länderna runt stilla havet i årtionden dumpat sopor i Stilla Havet. Den plast som inte brutits ner har ”fastnat” i två stora havsströmmar som snurrar runt mitt i Stilla Havet. Enligt uppgift täcker dessa plastsopor en yta som är dubbelt så stor som USA. Detta har naturligtvis ställt till med stora problem för det marina livet, men även sjöfarten får anpassa sina rutter för att undvika den värsta plastgeggan. Detta skrev vi om redan för cirka ett år sedan och det har naturligtvis inte blivit bättre, även om vissa länder (bla Sydkorea) tydligen minskat mängden sopor som dumpas i havet. För mer information se gärna filmerna nedan.

Filmen: Garbage Island part 1

Samt Garbage Island part 2: Alphabet Soup

Vill du ser mer filmer om havet så rekommenderar jag Sharkwater. Inga sopor, men minst lika skrämmande. Hyr eller köp den!

Trailer till Sharkwater:

Missa inte heller Aftonbladets klipp då de har lite bättre upplösning än Youtube.

Läs mer:

/Daniel Eriksson

4 svar till “Sopberget i Stilla havet, fortsättning…

 1. Ping: Sopberg dubbelt så stort som USA flyter i Stilla Havet « TEM-funderingar

 2. Plastproblemen börjar bli allvarliga både globalt, regionalt och lokalt. Gemensam samordning är lösningen: Var i näringskedjan hamnar slutligen plastpartiklarna? De höga plasthalterna, tusentals plastpartiklar per kubikmeter havsvatten, som konstaterats i alarmerande globala rapporter, sedan 10 år tillbaka, har nu upptäckts även i ”våra skyddade vatten”! Sverige insåg inte att problemen med plastsopor var så stora. – Dags att agera NU!

  Ta del av mer information angående Oxo-plasters (Oxo-bionedbrytbar plast) fördelar som alternativ till Hydro-plast (dvs stärkelseplast, ofta baserad på majs, sockerrör etc) via http://www.switchpac.se/kommun

  ÖSTERSJÖN – ”första havet med rätt plastpolitik”

  Därför har vi också lanserat oss på Facebook. Välkomna att vara med!
  – Nu finns vi där – Miljöpåsen ,,, sprid länken!
  http://www.facebook.com/group.php?gid=102972310204

  Gilla

 3. Ping: Dammsuga havet på plast och göra… dammsugare « TEM-funderingar

 4. Ping: Dyra droppar – Dokument Utifrån « TEM-funderingar