Julklappar som ger livskvalitet

Marknadsföringen och jultraditionerna leder våra tankar till materiella julklappar, saker som vi vill ha och saker att ge bort. Men vad är det egentligen som ger glädje och livskvalitet? Är det att få massor av saker, som upptar vår tid och som tar plats?
Det finns de som påstår att det är upplevelser som är årets julklapp. Upplevelser kan ge glädje, kunskap och livskvalitet. Den finaste upplevelsen är nog att veta att man gör något som är bra för andra, gärna för de nära och kära. Känslan av säkerhet i att man verkligen ger något konkret har ofta varit bäst då man ger materiella ting till släkt och vänner. Men grunden för de tankarna byggdes upp på den tiden då de flesta hade brist på saker och då många var undernärda.
Förutsättningarna har förändrats. Nu är det många som borde äta mindre mat och då jag letar efter något eller städar eller flyttar känns det som om familjen och jag har alldeles för mycket saker. Rationellt sett borde vi lägga mer av våra pengar på verklig kvalitet, istället för att köpa allt mer saker. En viktig form av kvalitet är att veta att det man köper, får och äter har producerats på ett bra, eller åtminstone anständigt sätt. Då man köper långt bortifrån Faritrade och även då man försöker ge till någon långt borta är det svårare att veta hur sakerna har producerats och hur mycket som verkligen kommer fram. Det är viktigt att utveckla kopplingarna i leverantörskedjorna och att utveckla märkningar som Fairtrade.

Den säkraste kopplingen är om det är man själv som hanterar kopplingen. Om man själv lyckas ge en upplevelse eller själv tillverkar något så har man god insikt. Om man själv köper direkt från den som tillverkar och om man litar på den personen har man också god insikt. Det är svårt att vara helt säker, men jag litar också på Rättvisemärkt och ganska många andra organisationer. Det känns allra bäst att odla själv, men det känns också bra att köpa direkt från en lokal producent som man vet månar om jorden, skogen, växterna och djuren. Och framför allt, som månar om de personer som hjälper till att producera.

Läs mer:

Exempel på reklam för upplevelser

God Jul
/Reine Karlsson