Tredje gången gillt

Nu är det läge för att  investera i hållbar utveckling och satsa på miljöprofilering.

Det är dags nu: ”Tredje gången gillt” – brukar man säga. Bakgrunden är att då det händer något nytt måste man först upptäcka det nya problemet – den nya möjligheten. Nästa gång man observerar det nya börjar man tänka igenom den nya frågan, man börjar fundera på vad problematiken egentligen handlar om. För att man sedan skall ändra sitt beteende behövs det ofta en utlösande händelse som stressar igång ett verkligt förändringsintresse.

Mellan intressetopparna brukar engagemanget falla. När det gäller miljö kan man betrakta intressevågorna som en kamp mellan en känsla av oro och en önskan att fortsätta göra som man är van.

  1. Det var många som blev oroliga av giftlarmen och oljekrisen, kring 1970.
  2. Sedan hade vi en ny våg av oro, över växande avfallsmängder, miljöförstöring och svårigheten att nå en hållbar utveckling, kring 1990.

Tredje vågen

Man kan säga att bekvämligheten och rutinerna tidigare har tagit tillbaka initiativet två gånger. Finanskrisen gör nu att det är tydligt att de senaste årens ohämmade globala affärsutveckling har en allvarlig baksida. Det kommer förändringar, en del kommer att tappa mark och andra blir vinnare. Det är läge för en mer hållbar affärsutveckling och sundare investeringar.

Enligt referenserna nedan har investerarna hittills satsat 5 000 000 000 000 $ på en mer hållbar utveckling.

Läs mer:

/Reine Karlsson

Ett svar till “Tredje gången gillt

  1. Ping: Las – trygghet och förnyelsebehov « TEM-funderingar