Luftföroreningar med konsekvenser

Efter julens köprush har nu butikernas reor satt igång. Mycket av det som hamnar i våra shoppingkassar produceras i Asien. Där ökar luft- och markföroreningarna år för år och konsekvenserna av detta är märkbara.

En helt ny undersökning från Nanjing University i Kina visar att en tiondel av alla missbildningar hos nyfödda i den kinesiska provinsen Jiangsu, orsakas av miljöföroreningar. Hälften av resterande fall anser man delvis bero på miljöföroreningar. Detta visar studien som genomförts i 13 städer i provinsen.

Från 2001 till 2006 ökade missbildningar hos nyfödda med 50 %, men ingen lika omfattande undersökning har gjorts tidigare för att ta reda på orsaken till detta. Studien visar att medfött hjärtfel, som har ett nära samband med luftföroreningar, var den vanligaste missbildningen. Näst vanligast var harmynthet som också kan härledas till bland annat luftföroreningar.

Det ökande antalet missbildningar hos barn i Kina har uppmärksammats tidigare, också här i Sverige. I januari 2008 skrev Sydsvenskans Ola Wong en artikel om situationen i en annan provins, Shanxi. Läs mer här:

/Veronika Franzén

Kommentarer inaktiverade.