Kvicksilver förbjuds 1 juni 2009

Miljöminister Andreas Carlgren gick i går ut med den positiva miljönyheten att kvicksilver förbjuds i Sverige från och med den 1 juni. Ett bra beslut, tycker jag och många andra.

Förutom att det inte längre blir tillåtet med kvicksilverhaltiga produkter blir det också stopp för att använda kvicksilver inom industrin och tandvården. Vissa undantag kommer att medges och industrins slutdatum är först 2013, men generellt blir förbudet på lite sikt heltäckande. SvD

Man undrar dock naturligtvis vilka undantag som kommer att gälla? Läste att bland annat lågenergilampor skulle vara undantagna.

Även om användningen av kvicksilver har minskat väldigt mycket är kvicksilver i miljön fortfarande ett problem i Sverige. Gravida och kvinnor som planerar att bli gravida rekommenderas att inte äta för mycket insjöfisk då kvicksilverhalterna hos vissa fiskarter i många fall fortfarande är för höga.

Trots insatserna för att begränsa användning och utsläpp av kvicksilver är nedfallet fortfarande stort över Sverige.  Det beror främst på långväga lufttransporter från övriga Europa, men även från andra delar av världen. Den största källan till kvicksilverutsläpp globalt är förbränning av kol. /Kemikalieinspektionen

Så det gäller att fortsätta kämpa även mot kolförbränningen i Europa om halterna av kvicksilver ska minska i Sverige. Men även om ett svensk förbud inte har så stor påverkan på de mängder kvicksilver vi hittar i miljön, så sänder det ändå  tydliga signaler till andra delar av världen. Sverige har tillsammans med Norge i och med detta världens hårdaste regler för kvicksilver.

Läs mer:

/Daniel Eriksson

5 svar till “Kvicksilver förbjuds 1 juni 2009

 1. Ping: Förbud mot kvicksilver hotar lågenergilampor? « Fritänk

 2. Ping: Dubbelmoral när den är som bäst « Utsiktsplatsen

 3. Hmm…DEt är mycket bra att vi ÄNTLIGEN får stopp på vansinnet att använda kvicksilver…Och i synnerhet i MUNNEN på folk….Det som gör mig brydd och känns himla inkonsekvent är att man tänker förbjuda våra vanliga glödlampor till förmån för lågenergilamporna…och om varje hushåll i Sverige slänger en lågenergilampa om året i sin soppåse beräknas 19-34 kg kvicksilver att spridas till miljön via soppåsen. Detta kan jämföras med att en tesked kvicksilver kan förgifta en medelstor sjö. Läs mer på Avfall Sverige: http://www.avfallsverige.se/m4n?oid=1217&_locale=1

  Gilla

 4. Hej Deercat
  Det är ju tyvärr ofta ”å ena sidan och å andra sidan” när det gäller miljö och det är inte alltid lätt att göra rätt. Visst är det galet om kvicksilver sprids på grund av att folk slänger lågenergilampor i soporna det håller jag fullständigt med dig om, men vanliga glödlampor är ju inte heller något bra val. Förutom energiförbrukningen innehåller de lite bly. Så vi får hoppas på LED-tekniken helt enkelt och att folk sorterar både sina glödlampor och lågenergilampor fram till dess att tekniken är helt mogen, vilket förhoppningsvis är snart. Jag tror att det behövs lite förbud när det gäller kvicksilver, glödlampor och många andra områden för att snabba på teknikövergången till ett mer hållbart samhälle.
  https://temfunderingar.wordpress.com/2008/12/10/antligen-forbjuds-glodlampan/
  /Daniel

  Gilla

 5. Passar på att än en gång tipsa om Lunkens utmärkta sammanställning om LED:
  http://lunken.wordpress.com/tips/led-lampor/

  Gilla