Krisen är en möjlighet att bli bättre

Krisen är en möjlighet för det som engagerade personer satsar på och får stöd i att satsa på.

Maud Olofsson nämner (i Dagens Industri, 2009-01-14) omställning inom transportsektorn, samt förnybara energisystem som områden för tillväxt och utvecklingen i Sverige.
– Det är inom de här områdena som jobben kan skapas”

När vår Näringsminister säger att ”omställning inom transportsektorn” och ”förnybara energisystem” är viktiga för tillväxt, utveckling och framtida sysselsättning så borde man kunna förvänta sig att regeringen satsar väsentliga resurser på förnyelse inom de områdena.
Men hur är det egentligen?

När jag tittar på vad Regeringskansliet skriver om Förnybar energi finner jag ingen tydlig information om några nya satsningar utan endast information om den historiska utvecklingen, t.ex. att ”användningen av förnybar energi har mer än fördubblats sedan 1970.”  Då man funderar på vad den nuvarande och tidigare regeringens agerande egentligen leder till är det intressant att studera Vattenfall, som är helägt av Svenska staten. Enligt Wikipedia kommer ”det mesta av Vattenfalls energi ifrån kolkraft, de äger enlig WWF 4 av Europas 30 mest miljöfarliga kraftverk och Greenpeace klassar dem som Sveriges största miljöbov.”  

Jag finner heller ingen tydlig information om att regeringen skulle ha beslutat att göra några nämnvärda verkliga satsningar på omställning av transportsektorn. Regeringskansliets beskrivning av Infrastrukturpropositionen prioriterar: tillväxt, bygga bort flaskhalsar, större arbetsmarknadsregioner, storstadsregionerna, underhåll, säkerhet och samordning. Det ser knappast ut som om regeringen satsar på att åstadkomma någon väsentlig förändring.

Debatten i media ger snarare intrycket att det finns risk för att stödpengar till Volvo och Saab kommer att motverka förändring av transportbranschen. 
Det ser bättre ut när jag läser den senaste forskningspropositionen: Ett lyft för forskning och innovation. Det låter bra att regeringen säger sig satsa på fri forskning av hög kvalitet inom områden av relevans för samhället och näringslivet och att man betonar såväl akademisk excellens som tvärvetenskap och kommersialisering.

Då jag kopplar samman Forskningspropositionens text med det som Näringsministern säger så ser det ut som om det borde finnas bra möjligheter för väsentlig förnyelse.

Jag hoppas att många har modet att gå från ord till handling.

Det kunde vara verkligt bra om Reinfeldt visade uppskattning för obama-klimatengagerade personer på ett liknade sätt som Obama 

 

Men det allra viktigaste tror jag är att våra ledare visar framtidstroobama-yes-we-can
 

 

 Läs mer

/Reine Karlsson

Ett svar till “Krisen är en möjlighet att bli bättre

  1. Ping: What a wonderful world! « TEM-funderingar