Återvinning av LCD-skärmar

Numera en del av kretsloppet.

Numera en del av kretsloppet.

Jag är en av dem som fortfarande har min tjockTV kvar. Visst, den skymmer halva balkongdörren och imponerar inte på någon, men bilden är bra och jag hittar knapparna på fjärrkontrollen även i filmkvällsmörker. Anledningen till att jag inte byter ut mp3, mobil, TV och annan hemelektronik alltför ofta är nog att jag helt enkelt inte får någon kick av elektronikprylar.

En annan nog så viktig anledning är att elektronikskrot, trots lagar och regler, skeppas illegalt till Afrika och Asien där det plockas isär bit för bit, på en strand eller en soptipp någonstans. Ofta utförs arbetet av barn med flinka fingrar som enkelt kan skilja metaller och små komponenter åt.

Med den bilden surrande på näthinnan blir jag extra glad åt nyheten som jag läser i ett nummer av Elektroniktidningen från tidigare i vintras:

”Forskningsinstitutet Swedish LCD Center och återvinningsbolaget Hans Andersson Metal har i gemensam regi utvecklat en process för återvinning av själva panelen i LCD-skärmar. Det är den första i sitt slag i världen. En pilotanläggning står färdig i Borlänge och i början på nästa går startskottet för återvinning i större skala.”

Tidigare har man i Sverige skickat LCD-skärmar till förbränning (om de inte hamnat i en illegal container alltså…), får jag också veta.

LCD- skärmen innehåller polariserande film, glassubstrat, färgfilter, transparenta elektrodskikt, tunnfilmstransistorer och flytande kristall, där det transparenta elektrodskiktet är elektronik som sitter på glaset. Toppen att de planerar starta återvinning i Sverige. Varken att förbränna dem här i Sverige eller att skeppa dem illegalt till fattiga länder låter som någon bra idé.

Sverige först med återvinning av LCD-paneler Elektroniktidningen

/Veronika Franzén

4 svar till “Återvinning av LCD-skärmar

 1. Att det överhuvudtaget skeppas sopor utomlands till fattiga länder är helt galet. Jag har sett bilder på rostig skit och gamla tv-apparater som ligger i högar och förgiftar jord och vatten där folk bor! Barnen som jobbar med att plocka isär apparaterna får i sig farliga ångor då de i vissa fall måste värma/elda delar för att få loss material. Jag skäms när jag tänker på det!

  Gilla

 2. 99% av datorerna i usa hamnar i kina och barn återvinner under hemska förhållanden!!

  Gilla

  • Nej, man vill ju verkligen inte att ens egna elektroniksopor plockas isär av barn eller någon annan som far illa av det. Det är verkligen hemskt. Så hoppas återvinningsföretaget i Borlänge kommer igång bra, så att vi kan skicka alla LCD-skärmar dit när de är passé.

   Gilla