Mycket skräp för en kopp kaffe

img_0144Sorterade lite semesterbilder igår kväll och hittade denna bild från en flygresa till Budapest förra våren. Nu vet jag naturligtvis att man inte ska flyga alltför mycket och att själva flygresan förmodligen är den största miljöboven i sammanhanget, men det är inte det som detta inlägg ska handla om, utan hur mycket skräp det blir för en kopp kaffe på Wizzair. Jag beställde en kopp kaffe och fick in en hel uppsättning förpackningar med diverse tillbehör. Som ni kan se på bilden till höger är det en pappmugg med plastlock för kaffet (även om det står tea på muggen). En liten  plastsked i en plastpåse som står i ett plastglas tillsammans med tre papperstuber socker, två papperstuber med mjölk- gräddersättning, en våtservett, samt en vanlig servett. Till saken hör att jag dricker kaffet svart.  Man blir alldeles mörkrädd när man tänker på att alla dessa förpackningar med innehåll ska tillverkas, odlas, transporteras, lastas på ett flygplan, flygas till Malmö och på väg från Malmö ställas ut till en passagerare och fem minuter senare slängas i samma soppåse som allt annat skräp. Känns rätt onödigt. Hade varit intressant att se det ekologiska fotavtrycket från en kaffe på ett Wizzair-plan på väg till Budapest. Jag är dessutom ganska övertygad om att själva kaffet inte var ekologiskt.

/Daniel Eriksson

3 svar till “Mycket skräp för en kopp kaffe

 1. Jaha, en läsare mindre på temfunderingar.

  Wizz har råd att dela ut alla dessa penaler till skillnad från SAS och liknande bolag som snålar in och bara levererar kaffet i en diskbar
  porslinsmugg med exakt de tillbehör man önskar.

  Nej, det är alldeles uppenbart att Wizz har en del att göra här,
  ganska enkelt åtgärdat dessutom. Fördelen man kan se är att de iaf
  inte delar ut dessa kit till alla passagerare och av de som reser med
  dem är det ju få som lägger 3 Euro på kaffe. Men du har helt rätt.

  Dock är jag trött på alla som klagar på att dessa bolag lägger på en
  massa avgifter. Skit i att åka med dem då och betala en klumpsumma som
  är minst dubbelt så hög till SAS istället om det känns bättre, då
  kanske man tom kan få kaffe på köpet. Idioter.

  Gilla

 2. Det kanske också är så att det går åt mer bränsle för att ta med en tung porslinsmugg och möngden oljan som går åt till plastmuggen är mindre. Något som dock måste åtgärdas är vansinnet med tzx-free sprit som ska flygas kors och tvärs i världen. Ge mig min påse på Arlanda!

  Gilla

 3. Ja den enklaste lösningen är kanske att strunta i att lägga 3 euro på en kaffe… Håller med Taco om att systemet med att flyga taxfree-sprit fram och tillbaka i världen är helt vansinnigt och något som det borde vara en mycket större debatt kring.

  Gilla