nya tider nya begrepp

Det är intressant hur klimatfrågan lyft miljöengagemanget hos alla man känner (med några undantag), media, företagsvärlden m.m. Det är som om vi gått in i en ny epok! Den ekonomiska nedgången verkar inte heller påverka miljöengagemanget, snarare tvärtom. Det är ju de företag som tänker energisnålt/återvinning/bra miljöval/ansvarsfull approach som ser ljusast på framtiden just nu.

Med den nya utveckligen ploppar det hela tiden upp nya begrepp. Dennis Pamlin på WWF banar väg för uttrycket ”lågfossila samhällen”, som jag bara hört som engelsk variant tidigare. Han nämner det i en läsvärd intervju i senaste numret av Miljöaktuellt (nr 1/2009). Just artikeln verkar inte finnas på nätet utan bara i papperstidningen. Artikeln handlar om samarbetet som WWF har med två kinesiska städer för att utveckla just lågfossila samhällen.

Ett annat, för mig, nytt begrepp som dyker upp i samma tidning är ”ekoekonomistrateg”. Om man bortser från att ekoekonomistrategen vrickar tungan varje gång hon presenterar sig,  så verkar det vara ett intressant uppgift. Tanken är att personen ska jobba med det hållbarhetsekonomiska tänkandet på kommunen och få in ett hållbarhetstänk som i längden blir ekonomiskt lönsamt.  En eloge till Sundsvalls kommun som tillsatt en sådan tjänst, trots krångliga begreppet.

/Veronika Franzén

Kommentarer inaktiverade.