Odlad lax bidrar till utfiskning av våra hav!!

Uppdrag granskning har i programmet ”det rosa guldet” avslöjat att det går åt 2,5 kg vild fisk för att odla 1 kg lax. Fiskeindustrin marknadsför odlad lax som räddning för våra överfiskade hav men sanningen är att det precis är tvärtom. I dagsläget fiskas laxens foderfisk bland fiskarter som antingen är överfiskade eller utrotningshotade såsom blåvitling, tobis, vitlinglyra, lodda eller ansjovis. Dessutom piratfiskas makrill utaför Island och används,i avsaknad av en kvot, som foderfisk istället för matfisk.

Viltfisk som skulle kunna tjäna som matfisk används alltså som foderfisk för att föda upp enorma mängder lax. Lax som fiskindustrin i Norge marknadför i Sverige som ett hållbart alternativ till viltfångad lax! Fiskindustrin lurar medvetet svenska konsumenter.

Daniel Pauly, fiskeriprofessor på Universitet British Comumbia, förklarar sambanden.  Han påpekar att ju mer rovfisk man odlar desto snabbare kommer utfiskningen av våra hav att fortskrida. Att föda upp lax förbrukar mer resurser än vad det producera. Det är helt enkelt så att laxodlingarna tömmer haven på fisk. Istället för att odla rovfisk som befinner sig högt upp i näringskedjan skulle man odla växtätande fisk. 

Det som vi ansvarsfulla konsumenter kan göra är att boykotta odlad lax och leta efter en annan sorts fisk som kan fylla laxens plats på vår inköpslista. Miljömärkning kan vara till välbehövlig hjälp.

Håll utkik efter märket ”Marine Stewartship Council”

skarmklipp2 

 

 

Läs mer: Det rosa guldet  (uppdrag granskning) 

/Iris Rehnström

4 svar till “Odlad lax bidrar till utfiskning av våra hav!!

  1. Ping: Två miljödokumentärer på SVT play du inte bör missa « TEM-funderingar

  2. Ping: Är laxen nyttig? - Marianns LCHF mat & bak Marianns LCHF mat & bak

  3. Fett bra info om lax!

    Gilla