Maud och miljöbilarna

Maud Olofsson, med Anders Borg och Andreas Carlgren i hasorna, presenterar regeringens tankar kring den kommande klimatproposition idag i DN. Bland annat vill man stimulera till att fler köper nya miljöbilar:

…nya miljöbilar befrias från fordonsskatt under de första fem åren. Dagens miljöbilspremie ersätts därmed med en långsiktig skattebefrielse. Ändringen bör träda i kraft den 1 januari 2010, men gälla retroaktivt och tillämpas för bilar som tas i bruk från och med den 1 juli 2009. Dagens miljöbilsdefinition gäller.

Om detta slår igenom så innebär det att de som köper miljöbilar redan nu i sommar (efter juli) kan tillgodoräkna sig skattelättnaden. Detta kommer garanterat att få med sig fler på miljöbilståget.

Nu finns det dessutom en hel del att välja på bland miljöbilarna och mer lär det bli. För biltillverkarna pekar regeringen med hela handen. Att inte satsa på miljöbilar idag är verkligen att gräva sin egen grav. Detta har vi ju redan sett många exempel på i och med finanskrisen, som GM, Ford osv.

Klimatpropositionen kommer också att innehålla en del andra förslag för både företag och privatpersoner, så passa på att läs propositionen när den kommer så är ni förberedda på ändringar i lagstiftningen!

Vi höjer nu skatten rejält på koldioxid och diesel/DN 10/3 2009

Nya miljöbilar befrias från fordonsskatt/ Regeringens hemsida

Miljöministern: Det ska kosta att köra fossilt/Miljöaktuellt 10/3 2009

www.miljofordon.se

/Veronika Franzén

3 svar till “Maud och miljöbilarna

 1. Har på fullt allvar funderat i att sluta arbeta helt och sjuksriva mig pga ryggvärk med tusentals läkarebesök och försäkringskassesamtal när en enda höjning till på drivmedel för min del är den sista.Nu ska staten få betala för mig som jag har betalat staten i många år.

  Frida

  Gilla

 2. Så du ska sjukskriva dig för att bensinpriset går upp? Inte konstigt det går åt skogen för kära gamla Svedala när folk har sådan attityd som du. Att priserna går upp är för att dina barnbarn ska ha en planet att leva på!

  Gilla

  • Frida, många miljöbilar är inte bara bra för miljön utan för hälsan också i och med mindre mängder föroreningar i stan som vi måste andas in. Långsiktigt blir det inte dyrare med höjda skatter på drivmedel. Se det som en omställning!

   Gilla