Avstå från lustgasen för klimatets skull

Förlossningar innebär idag ofta utsläpp av lustgas som är en 300 gånger starkare växthusgas än koldioxid. Därför börjar de sjukhus som har ekonomiska medel därtill att installera destruktionsanläggningar för att hindra att gasen kommer ut.

Visst är det bra med klimatvänligare förlossningar. Tyvärr är det dock bara ett mycket begränsat antal sjukhus som hitintills haft möjlighet att installera en anläggning. Därför tycker jag att man kanske ska ta en extra funderare innan man tar till lustgas som smärtlindring. Dessutom är den egentliga smärtlindringen inte speciellt stor, istället blir man yr, kan få minnesluckor och bli illamående. Låter inte speciellt attraktivt, eller hur?

Själv födde jag mitt andra barn för mindre än en månad sedan utan lustgas, eller någon annan smärtlindring för den delen. För ärligt talat, sååå ont gör det inte. Och kvinnor har sedan forntiden klarat det ändå. Tycker att vi kanske ska börja se på förlossningen som ett naturligt tillstånd som de flesta med vissa förberedelser kan hantera på naturlig väg, snarare än ett sjukdomstillstånd som ska lindras och botas till varje pris.

Läs mer:

/Marie Pettersson

2 svar till “Avstå från lustgasen för klimatets skull

 1. Stefan Nilsson

  Tycker detta är lika ogenomtänkt som när Lunds Kommun beslutade att inte sanda/salta trottoaren i slutet av 90 talet. En massa pensionärer bröt benen, några tom dog som följd.

  -Nu kanske inte lustgasen räddar liv i samma bemärkelse. Men DU Marie kan inte ha haft en svår förlossning. Exempelvis, i vårt fall gav lustgasen extra krafter som vi anser verkligen ha hjälpt att göra förlossningen, snabbare o smidigare. Kanske tom hjälpt att det inte gav komplikationer, vem vet? Ditt förslag är direkt ogenmomtänkt, omänskligt.

  Gilla

  • Mitt inlägg syftade inte till att på något sätt förbjuda lustgasanvändning. Jag vet att det är många som ser den som ett viktigt hjälpmedel. Har man en jobbig förlossning ska man naturligtvis få all den hjälp man behöver. Vad jag däremot är emot är överdriven användning. Det finns förutom medicinsk smärtlindring andra sätt att hantera smärta på som t.ex. profylaxandning. Vid en ”normal” förlossning kan man klara sig ganska långt genom att i förväg lära sig att hantera smärtan med hjälp av andning och mental träning.

   Gilla