Konsumentföreningen Stockholm har i en ny undersökning visat det som många andra undersökningar tidigare har visat, vi slänger för mycket mat och det är ett stort resurs-, klimat och miljöproblem.
Avfallsanalysen visar att de studerade hushållen slängde 5,6 kg matavfall per hushåll under den vecka som analysen bygger på. Och andelen onödigt matavfall var 57 procent. /Konsumentföreningen Stockholm
En orsak till att vi slänger så mycket mat är bäst-före-datumet. Vi litar inte längre på vårt eget smak och luktsinne utan slänger maten innan den har blivit dålig.
En tredjedel (33%) av Sveriges befolkning instämmer helt i att utgånget bäst före-datum ofta är orsak till att de slänger mat. Ytterligare en fjärdedel (24%) instämmer delvis
En annan orsak måste vara att vi har det för bra. Vi har råd att undvara mat som människor i stora delar av världen skulle se som delikatesser. På gotländska finns ett mycket bra uttryck för dylikt beteende, kyndig. Kyndig betyder Kräsen/Storbjuden enligt gotlandica.info (se ordlista längst ner på sidan) och det är väl precis det man är om man slänger mat som gick ut i går, eller i värsta samma dag, kyndig!
På konsumentföreningens hemsida kan du beställs fina klistermärken som uppmanar dig att inte slänga maten. De har även fina klistermärken du kan klistra på din vattenflaska så du kan stoltsera med att du dricker kranvatten.
Läs mer
- Recept på pyttipanna
- Bäst före datumet orsakt till att mat slängs i onödan Konsumentföreningen Stockholm
- PDF som tipsar om hur du minskar matavfallet Konsumentföreningen Stockholm
- Rapport från en slaskhink Konsumentföreningen Stockholm
- Hälften av maten slängs i onödan Aftonbladet
- Hälften av all mat ätbar SvD
- Hushåll slänger mat i onödan DN
/Daniel Eriksson
Ping: 40 % av all fångad fisk slängs « TEM-funderingar