Vad är hög standard?

Fick precis ett intressant inlägg från DN:s opinionssida skickad till mig där Håkan Boström skriver nyanserat om den ekonomiska krisen och referenserna till 30:talet ekonomiska kris.:

Sverige är mycket rikare i dag än för 70 år sedan. Ett par år med negativ tillväxt innebär bara en återgång till den standard vi nyss betraktade som hög. Bakslag leder visserligen till arbetslöshet, men det innebär numera inte ett liv av fattigdom och tiggeri. Å andra sidan vänjer sig männi­skan snabbt vid hög levnadsnivå och ständiga förbättringar. Krossade förväntningar är historiskt sett en vanligare anledning till missnöje än misär./DN

Och det är väl lite här skon klämmer även när det gäller miljö? Vi vill konsumera mer och mer och bara ett par procents sänkning av standarden betraktas som katastrofalt. Nicholas Stern skrev ju 2006 att det skulle räcka med att satsa endast 1 % av världens GNP (gross domestic product). Han reviderade siffran till 2 % sommaren 2008. Är frågan är om vi verkligen är eller skulle kunna bli beredda att satsa ett par års standardhöjning för att mildra klimathotet?

Läs mer

/Daniel Erikssson

Kommentarer inaktiverade.