Mjölken, en klimatbov!

images1

Enligt SIK:s (Institutet för Livsmedel och Bioteknik) livscykelanalys ger varje liter producerad mjölk upphov till  1 kg växthusgaser. Denna mängd växthusgaser är relativt stor jämfört med vegetabiliska produkter. Jämför man däremot mjölk med nötkött så är mjölkens miljöpåverkan  ändå rätt så liten.

Vad är då slutsatsen som vi konsumenter skall dra ur det hela? Skall vi sluta dricka mjölk? Knappast, i alla fall ur ett hälsoperspektiv. Kanske dags att kompensera de klimatutsläpp, som vårt mjölkdrickande ger upphov till, genom att låta bilen stå hemma ibland. Detta mår alla bra av, både människor och klimat!

Läs mer:

/Iris Rehnström

Ett svar till “Mjölken, en klimatbov!

 1. Varför är mjölken en sådan helig kossa?
  Vad är de stora hälsoaspekterna av att dricka mjölk? Om det är kalcium du vill få i dig kan du ju sätta i hop en varierad kost med högre kalcium innehåll än om den innehöll komjölk:
  Kalcium per 100g livsmedel (Livsmedelsverkets tabell)
  Mjölk 1,5 % fett: 120 mg
  Tahini (sesampasta): 426 mg
  Persilja: 300 mg
  Nyponpulver: 286 mg
  Grönkål: 249 mg
  Sojabönor: 226 mg
  Vita bönor: 144 mg
  Jag letar gärna efter fler livsmedel som du kan variera din kost med om du upplever det som komplicerat att hitta tillräckligt med information för att våga släppa taget. Jag har levt utan mjölk i hela mitt liv och väljer dessutom att helt avstå från att skaffa bil. Köp en cykel med kärra för barnen och åk kollektivt. Bilpooler är bättre an vad du kanske anar. Det är dags att på allvar visa vägen till en livsstil som inte bidrar till klimatförändringarna.
  Med vänliga hälsningar,
  Tora Råberg

  Gilla