Kan Reinfeldt rädda världen?

Nu i dagarna kommer Sverige att ta över ordförandeskapet i EU med Fredrik Reinfeldt i spetsen. En av de viktigaste frågorna att ta tag i under det kommande halvåret är att bana vägen för klimatmötet i Köpenhamn. Då gäller det att få världens ledare att gå med på så tuffa utsläppsminskningar som möjligt. Som representant för EU får Reinfeldt här en viktig roll.

Dels handlar det om hur EU:s agenda på området ska se ut, men också att verka som en enande kraft för att nå ett så ambitiöst klimatmål som möjligt. Det finns många hinder på vägen som behöver övervinnas.

Många har stora förhoppningar på Obama och en mer ambitiös amerikansk klimatpolitik. Men vad kommer han egentligen i slutändan att kunna lova? Ryssland kom i dagarna med ett nedslående besked. De tänker sänka sina koldioxidutsläpp med 10-15 %. Låter ju inte så dumt, men tyvärr är det med utgångspunkt från 1990 års nivå vilket i praktiken är en ökning av utsläppen med 30 % jämfört med idag, då den ryska industrin 1990 var mycket smutsig. Sedan har vi u-länderna som vill komma upp till vår standard och hur ska det gå utan att släppa ut mer? Och så de riktiga rysarna, Indien och framför allt Kina där den ekonomiska expansionen och utsläppen ökat lavinartat de senaste åren.

Det här är en tuff utmaning för världen och för Reinfeldt som EU ordförande. Därmed inte sagt att det på något sätt skulle vara omöjligt att få till ett bra klimatavtal. Reinfeldt kanske inte kan rädda världen, men han har nu en unik möjlighet att påverka så att utvecklingen går i rätt riktning.

Läs mer:

/Marie Pettersson

Kommentarer inaktiverade.