Gifter i plasttofflor återigen en nyhet

foppaNaturskyddsföreningen har i en undersökning konstaterat den nygamla nyheten att många populära plastskor innehåller olika gifter. Sunt förnuft säger annars kanske att om man har ett par plasttofflor några dagar i sommarvärmen och de inte börjar lukta illa, då kan man börja fundera på vad de innehåller för något. Googlade lite snabbt och visst var det dibutyltenn som foppatoffeln innehöll/innehåller och det var en ganska stor nyhet för några år sedan. Nu verkar det i Naturskyddsföreningens undersökning som om det var låga halter kadmium de innehåller. Annars fokuserar Naturskyddsföreningen på ftalater i denna undersökning.

Naturskyddsföreningen har analyserat det kemiska innehållet i 27 par skor av plast, tillverkade i olika länder. Resultatet visar att 17 av skorna innehöll en eller flera ftalater, som används som mjukgörare i PVC-plast. Vissa av dem innehöll mycket höga halter, i ett par utgjordes 23 procent av skornas vikt av ftalaten DEHP, som är officiellt klassad att kunna ge nedsatt fortplantningsförmåga och fosterskador.

Olika former av plastskor är mycket populära inom sjukvården vilket blir lite motsägelsefullt eftersom man i andra sammanhang har mycket bra koll på var och hur man använder antibakteriella ämnen. Detta för att minska risken för resistens. Att fasa ut ftalater är också något som sjukvården arbetat aktivt med i många år och i bland annat undersökningshandskar, sondmatningsutrustning m.m. är det idag ovanligt med PVC eller i alla fall PVC med ftalater som mjukgörare.

Olika former av antibakteriella substanser blir allt populärare, inte minst i dessa svininfluensatider, silver är ytterligare ett exempel på ämnen som nyintroduceras som antibakteriellt universalmedel. Nu har jag inte hunnit läsa rapporten och spridningsrisken är förmodligen ganska liten, men det är verkligen inte önskvärt att vi får en diffus okontrollerad spridning av dessa ämnen ämnen.

/Daniel Eriksson

Se hela listan med analyserna av de undersökta skorna
http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/press/plastskortabell2.pdf

http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/press/plastskortabell1.pdf

Läs hela rapporten ”Kemikalier in på bara skinnet”:
http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/press/rapport-plastskor.pdf

Läs mer:

Ett svar till “Gifter i plasttofflor återigen en nyhet

  1. Ping: Underkastelsen – en film jag vill se « TEM-funderingar