Fyra val för en klimatsmart semester

Det är bara att erkänna: Jag är en klimatbov när det kommer till semesterresor…

Mitt projekt ”bli mer klimatvänlig i vardagen” går framåt. Det är inte svårt att motivera sig själv till närproducerad mat, att använda cykeln och konsumera mindre tingel-tangel i allmänhet. Men när det gäller utlandssemestrarna går jag bet. En solsemester eller city-weekend sätter guldkant på en regnig höst i södra Sverige och är riktigt svårt att säga nej till.

I sydsvenskan finns 4 tips på hur jag och alla andra som känner igen sig kan lösa problemet:

Fyra val för en klimatsmart semester
1 Kryssa i en ruta hos resebolaget när du bokar resan, att du vill klimatkompensera. Bolaget lägger på en summa på 360 kronor extra. Genom att ta flyget till Thailand släpper du ut tre ton koldioxid.
2 Räkna själv ut hur mycket koldioxid din resa innebär och köp en utsläppsrätt för detta hos ett bolag som säljer sådana. Utsläppsrätten för en Thailandsresa kostar 430 kronor. Utsläppsrätten tas nu bort från marknaden.
3 Ta kontakt med ett företag som säljer klimatkompensationer och berätta vart du ska åka och hur du ska resa. Kompensationen för Thailandsresan kostar 745 kronor. Fridas pengar går till ett projekt som ser till att ett kolkraftverk i Kina ställs om till ett vindkraftverk.
4 Välj om möjligt tåget. Till skillnad från flyget släpper du då ut 0,63 gram med tågresan.

Läs mer:

/Veronika Franzén

Kommentarer inaktiverade.