Barn utsätts för farliga kemikalier varje dag

Små barn är ju känsligare än vuxna när det gäller farliga kemikalier. Samtidigt lever vi idag i ett ”kemikaliesamhälle” och småttingarna utsätts för massor varje dag. Det kan vara allt från giftiga ftalater i plaster som de små grynen får i sig genom att tugga på dessa till ohälsosamma ämnen i hygienprodukter som schampo.

Som mamma till två småttingar är man ju förstås extra orolig. Samtidigt går det ju inte att ha koll på allt. Vem vet t.ex. vilka otäcka flamskyddsmedel som gömmer sig i soffan som barnen tumlar runt i varje dag eller vilken inverkan vissa tillsatser i maten har på längre sikt.

Klart är i alla fall att barnen påverkas av allt detta på ett eller annat sätt. Däremot är det svårare att bevisa vad som lett till vad. De allergier, cancer och annat otrevligt som dyker upp om 10-30 år kan ju mycket väl bero på exponering av skadliga kemikalier i barndomen, men då är det väldigt svårt att härleda till något specifikt. Därför är det viktigt att tänka på vilka kemikalier vi hanterar och utsätts för i vardagen och försöka välja dem som är skonsammast mot våra barn, oss själva och miljön.

Läs mer:

/Marie Pettersson

2 svar till “Barn utsätts för farliga kemikalier varje dag

  1. Ping: Underkastelsen – en film jag vill se « TEM-funderingar

  2. Ping: Äntligen verkar Bisfenol A förbjudas « TEM-funderingar