Ängavallen – ekologiskt julbord i världsklass

Ska för omväxlings skull försöka mig på att göra en matrecension här på bloggen. Har precis kommit hem från Ängavallen där jag har varit på ett ekologiskt julbord. Allt på Ängavallens julbord är ekologiskt, från julskinkan till konjaken. De är konsekventa och som exempel kan jag nämna att de inte har hittat någon god ekologisk julmust, därför har de ingen julmust. Inte heller ål serveras, då den som många vet är utrotningshotad. Det är till och med så att 20 kronor vid varje julbordsbeställning skänks till Ålfonden. Allting annat man kan önska fanns dock på julbordet som sillbord, kallskuret, varma rätter och ett härligt gottebord.

I dessa tider när svensk grisuppfödning debatteras så flitigt är det glädjamde att se att det även finns lyckliga grisar och en bra grisuppfödning. På Ängavallen föder de bland annat upp sina egna grisar som får vistas utomhus och böka naturligt. Tog en liten promenad för att se uppfödningen och grisarna såg verkligen lyckliga ut. Förutom grisar finns även bla får och nötkreatur på gården. En stor del av julbordet produceras med andra ord direkt på gården som bland annat har ett eget gårdsslakteri, vilket naturligtvis minskar transporterna betydligt.

Slutligen så kan jag sammanfatta med att allt smakade mycket gott, det går inte att peka ut någon favoriträtt, eftersom allt smakade bra. Helt klart det bästa julbord jag ätit och jag rekommenderar det varmt! Och julmusten och ålen saknade jag definitivt inte.

Läs mer: Ängavallens hemsida

/Daniel Eriksson

4 svar till “Ängavallen – ekologiskt julbord i världsklass

 1. Tack så mycket för dina fina ord. Hoppas att du kommer till oss fler gånger!

  Gilla

 2. Eftersom man hittar denna sida om man söker efter Ängavallen så skriver jag här

  Jag var på Ängavallen häromdan och jag måste säga att jag också var imponerad av att allt var ekologiskt mycket bra!
  att det dessutom var 17 olika inlagda sillsorter, jag älskar sillen
  och måste ge en eloge för jansons frestelse var perfekt
  det enda jag lämnade var en bit laxrulle men det hade jag aldrig smakat innan så då kan man ju inte döma efter det
  synd att jag inte orkade mer, jag får prova kött sidan nästa gång helt enkelt 🙂

  till och med bubbel vattnet var så miljövänligt det kunde vara
  denna restaurang ligger i framkanten av utvecklingen mot ett hållbart samhälle

  Tack för den goda maten

  Tomas Tigerschiöld

  Gilla

  • Självklart får du skriva på TEM-funderingar! Visst är det kul när restauranger visar att det går att vara hållbara fullt ut utan att kompromissa.

   Gilla