Fortsatt mörker i Hallandsåstunneln

Hallandsåstunneln detta eviga sorgebarn. Nu har senaste borren, med det fyndiga namnet Åsa, kört fast liksom så många tidigare föregångare. Detta evighetsbygge startade redan 1992 och planen var att tunneln skulle invigas 2000.

Måste ha känts som en oändlighet fram till det där magiska årtalet 2000, då 1992. Nu har det gått mer än dubbelt så lång tid och än kan vi inte se något ljus i tunneln. He, he, he.

Handlar det bara om otur, eller total inkompetens? Säkerligen en blandning av båda, i vilka proportioner är dock svårare att säga. Förutom en astronomisk kostnadsökning, enligt forskarna med 900 %, har det här projektet haft en stor lokal miljömässig påverkan. Vem minns inte skandalen med tätningsmedlet Rhoca Gil och de döda korna i Vadbäcken. Och nu handlar det fortfarande om att åsen dräneras på mängder av vatten.

När jag var med i Lundakarnevalen 1998 hade man i Tåget en vagn som drev med just Hallandsåsprojektet. Det skulle man kunna ha i årets karneval också. Fast nu är det inte lika högaktuellt längre. De flesta har troligen resignerat. Kostnaden både ekonomiskt och miljömässigt har liksom blivit för stor för att greppa. Är det någon som bryr sig längre?

Läs mer:

/Marie Pettersson

Kommentarer inaktiverade.