Lund är bra på ekomat

Vad kul att vara lundabo och läsa på Sydsvenskan (18e mars 2010) att Lund är bäst i Sverige på ekomat! Och bäst av alla är just förskolor där de mest ambitiösa har nu närmare 90 % ekologiskt på menyn. Det är en imponerande siffra, speciellt med tanke på att de inte behövt öka matbudgeten för att laga ekologiskt. För att få budgeten att gå ihop sparar till exempel Reveljens förskola, som ligger etta i kommunen, på köttet och använder sig mer av bönor, linser och grönsaker.

Från miljösynpunkt är det oerhört viktigt att våra barn lär sig att äta mer miljövänligt, speciellt att de konsumerar mindre kött och mer grönsaker. Vi får hoppas att även grund- och gymnasieskolorna, som nu halkar efter, börjar engagera sig i att uppfostra en ny generation av miljövänligare konsumenter för våra förskolebarn är snart i skolåldern!

Med tanke på att uppfostra en ny generation av miljömedvetna medborgare vore det inte heller helt fel att barnen vistas mer utomhus. Jag är oerhört tacksam åt personalen på min dotters uteförskola där de större barnen redan nu kan förklara vattnets kretslopp och väntar ivrigt för att använda sin egen kompostmull till att plantera växter! Det ligger väl något i det som Britt Almkvist, nominerad till utmärkelsen Hållbart ledarskap av Näringslivets miljöchefer, säger: ”Mitt bästa miljötips är att vistas utomhus. Det bidrar till både bättre hälsa och miljömedvetenhet” (Miljöaktuellt mars 2010).

Läs mer:

/Hanna Savola

Kommentarer inaktiverade.