Lund har fått storstadshyfs

Pendlar varje dag mellan Malmö och Lund och en sak har fascinerat mig de senaste åren. Ni vet hur det fungerar på tunnelbanan i storstäder, de som ska på tåget står på sidan av dörren på plattformen och släpper förbi de som ska av tåget. Naturligt och smidigt för alla inblandade. Detta fungerar ganska bra i Malmö, men inte alls i Lund. När Malmötåget kommer till Lund står Lundpendlarna direkt framför dörrarna till Öresundståget och inte nog med att de effektivt hindrar de som ska av, de försöker dessutom ta sig på tåget samtidigt som 100-tals människor försöker ta sig av, vilket naturligtvis skapar irritation och (kultur)krockar. Vad detta beror på kan man sia om, en småstad som växt för fort, ovana vid pendling, en vana att ta för sig, orsakerna kan vara många. Detta var situationen fram tills idag! När jag steg av tåget i Lund i morse klockan 07.45 stod pendlarna från Lund som skulle på tåget för vidare färd mot Helsingborg och Göteborg utanför dörrarna i två snörräta led som nästan var militäriska i sin perfektion och, hör och häpna, släppte av alla på tåget innan de gick på. Vad har hänt? Har Lund blivit en del av storstadsregionen Malmö- Köpenhamn, har man upptäckt att det finns människor utanför Lund, har kommunen kört en kampanj, är Rotary inblandade? Vad än som har hänt är jag tacksam. Lund har fått storstadshyfs!

/Daniel Eriksson

2 svar till “Lund har fått storstadshyfs

  1. Lundabo som pendlar till Malmö

    Det är ju faktiskt oftast tvärtom, i Malmö tränger sig alla på hur som helt utan att den minsta hänsyn tas till de som ska gå av. Grundproblemet är i vilket fall att det är för få (och små) tåg så ska man få en chans att sitta är det djungelns lag som gäller. Överväger definitivt att börja köra mellan Lund och Malmö. Marginellt dyrare, man vet när man kommer fram och man slipper stångas för att få sittplats.

    Gilla

  2. Visst har du rätt i att det kanske behövs lite tåghyfs även i Malmö och att grundproblemet är att det är överfullt på tågen. Men vi behöver väl bara härda ut ett halvår tills Citytunneln är öppen så jag hoppas du låter bilen stå eller i alla fall återgår till tåget när det blir lite bättre kapacitet.

    Gilla