Soja och nötköttsproduktion i Brasilien – våra konsumtionsvanor ställer till med allvarliga problem

I Brasilien tränger sojaodlingar och boskapsskötsel allt djupare in i regnskogen.  Generellt sett är sambanden följande, ju mer soja och nötkött desto mindre regnskog. Sojaboomen har lett till savanytor stora som England och varje år försvinner en yta större än Halland, Blekinge och Skåne sammanlagt.

Det är bland annat svenskarnas matvanor som ger upphov till detta. Sverige importerar soja för produktion av foder åt kycklingar, kor och grisar och efterfrågan nötkött har ökat sjufaldigt sedan i mitten på 1990-talet.

Sojaodligen och boskapsskötseln leder bl. a. till förstörelse av regnskog, stora utsläpp av växthusgaser, hälsoskadlig besprutning och nedsmutsning av miljön samtidigt som detta sker under slavliknande arbetsförhållanden. En annan otrevlig effekt är att ursprungsbefolkningen trängs undan och deras mänskliga rättigheter hotas.

Boven i dramat är bland andra Sverige som importerar stora mängder soja men även brasiliansk nötkött. Det är Lantmännen , Svensk Foder och Denofa som pekas ut som importörer av soja. Läntmännen sägs ha importerat soja som är besprutad med bekämpningsmedel som har varit förbjudna i Sverige sedan 30 år tillbaka. 

När sådana missförhållanden uppdagas måste de drabbade företagen reagera ,  dvs. vidta åtgärder omedelbart och se över sina leverantörskedjor samtidigt som man behöver utveckla mekanismer så att inte sådana scenarier upprepas. Detta är nog de flesta överens om. Jag tycker dessutom att även vi konsumenter behöver ta vårt ansvar och konsumera medvetet. Nötkött från Brasilien big no no, men hur ser det ut med svensk fågel, gris och nötkreatur uppfödda på soja? Hur kan vi veta att söndagens kycklingbröstfilet som smakade delikat inte har gett upphov till misär i Brasilien?

Då är vi tillbaka hos företagen som har ett ansvar att säkra sina leverantörskedjor,  men som även har ett ansvar att vara transparenta och kommunicera om sin påverkan så att konsumenter som du och jag kan fatta informerade beslut. När det gäller kött och fågel så tror jag dessutom att vi själva och även klimatet skulle må bra av lite återhållsamhet. Baljväxter är ett nyttigt alternativt till kött, dessutom finns det hur många bra recept som helst. Till och med min fyraåring har lärt sig att gilla bönor 🙂

Läs mer om sojaodling och boskapsskötsel i Brasilien i Swedwatchrapporten: Mer kött och soja -mindre regnskog

/Iris Rehnström

9 svar till “Soja och nötköttsproduktion i Brasilien – våra konsumtionsvanor ställer till med allvarliga problem

 1. Susanne Åberg

  Jag tar tacksamt emot tips på recept med bönor och linser som går hem hos små barn. Mina barn är INTE övertygade 😦

  Gilla

  • Hacka och stek en gul lök tillsammans med vitlök
   Häll på krossade tomater dubbelt så mycket vatten som krossade tomater. Ta lite tomatpuré.
   Hacka morötter, potatis, palsternacka, tomater och annat gott i kylen och häll i. Blanda i tex svarta bönor och/eller linser av valfri sort, även torra går bra. Även gott att blanda flera sorter. Krydda efter behag. Koka 45 minuter. Servera med färska örtkryddor och ett gott surdegsbröd!

   Om barnen absolut vill ha kött, hacka ner ett par smakrika korvar. 2 korvar räcker till en gryta för två. Då har du i alla fall halverat köttinnehållet i måltiden.

   Ett annat tips är att prenumerera på en grönsakslåda från årstiderna eller Mossagården. Då får man massor av exotiska rotfrukter att blanda i sina lins/böngrytor. Brukar laga varianter på ovanstående minst en gång i veckan. Blir mustigt och gott!

   Iris kanske har ännu bättre recept?

   Gilla

   • Iris Rehnström

    Hej Susanne och Daniel,
    det som går hem bäst hos mina barn när det gäller baljväxter är hamburgare där köttet ersätts med biffar gjorda på bönor. Receptet hittade jag på receptcentralen:

    Vegetariska burgare
    Ingredienser (4 portioner)
    •1 stor gul lök
    •400 g kokt potatis
    •4 dl kokta bönor eller linser
    •3 msk potatismjöl
    •1 tsk örtsalt
    •2 tsk stött timjan
    •1+1 msk olivolja
    •Tillbehör
    •Skivad tomat
    •ketchup
    •salladsblad
    Tillagning
    1.Mixa lök, potatis, bönor, potatismjöl och örtsalt till en jämn smet. Forma till biffar och pensla med olivolja blandat med timjan.
    2.Stek biffarna 2-3 minuter per sida i lite olivolja.
    3.Servera genast med hambugerbröd, skivad tomat, ketchup och sallad.

    Jag höll mig nogrannt till receptet och det blev riktigt lyckat. Nuförtiden när barnen får välja kvällmat 2 ggr i veckan (2 barn, de får välja varsin rätt) brukar det skifta mellan plättar, broccolisoppa, vegetarisk hamburgare och laxburgare med rosmarinungnspotatis. Så victory för bönorna 🙂 Dessutom brukar vi äta stora vita bönor och kikärtor i salladen med en god dressing.
    Hoppas att hamburgarreceptet går hem hos era barn med.

    Hälsningar Iris

    Gilla

 2. Bra! Det är vanvettigt att odla soja för att sedan föda upp djur på som man sedan slaktar och äter när vi lika gärna kan äta sojan direkt. Fullvärdigt protein.

  @Susanne. Allt som är mosat är nog en bra idé som föregående kommentatörer föreslagit. Jag brukar göra en bönröra till mexikansk mat istället för köttfärs. Man mosar kidneybönor, steker dem lätt och har sedan i hackad gul lök och tomater, sen kan man krydda antingen med färdig tacokrydda eller sin egen kryddblandning med chili. Falafel brukar också alltid funka.

  Gilla

 3. elindalaryd

  Min dotter är 1½ och i den åldern då det funkar bäst att sitta och plocka i sig mat och hon är väldigt förtjust i att bara äta naturella kidneybönor, svarta bönor eller ärtor.

  /Elin

  Gilla

 4. Susanne Åberg

  Storebror (6 år) vägrar alla sorters hela bönor, kikärtor och linser, oavsett om de är i grytor eller för sig själva. Finns det sådan i så blir han väldigt skeptisk och gnällig och vill knappt ens äta av resten heller. Linser lyckas jag möjligen smyga med om de är en försvinnande liten del i grytor.

  Lillebror (snart 2 år) vägrar äta saker som är mosade. När han var liten gillade han kikärtor och typ svarta bönor att sitta och plocka med (och även linsgrytor), men det gick tvyärr över. För tillfället är han oerhört kinkig och äter nästan inget kött heller (bara fiskpinnar, köttbullar och korv – om han är på rätt humör).

  Det enda som verkar funka – och som faktiskt funkar för båda – är hemgjorda kikärtsbiffar. Serveras då med pitabröd och diverse grönsaker. Så hamburgerrecpetet kanske kan funka 🙂 Grytan tror jag tyvärr inte på (har testat liknande förut).

  Nå, jag fortsätter att prova. Tack för tipsen 🙂

  Gilla

 5. temhanna

  Rebecca’s kitchen har ett super gott och enkelt recept på Indiska kikärtsbiffar. Jag har testat receptet hemma och både barnen och maken tyckte det var jätte gott!

  Hämta recept:
  http://rebeccabakar.blogspot.com/2009/03/indiska-kikartsbiffar.html

  Gilla

 6. Iris Rehnström

  Jätteroligt att så många delar med sig av sina erfarenheter och recept. Snart kan vi sammanställa en liten receptbok med barnanpassade baljväxterrecept. Keep going!!

  Gilla

  • Susanne Åberg

   Ja, det tror jag vore ett bra projekt. Faktiskt. Ju fler som lär sig äta baljväxter redan från början desto bättre.

   Gilla