Oljeolyckan – en tankeställare för Obama?

Egentligen är det ödets ironi att oljeplattformen i mexikanska Golfen totalhavererade och att oljan nu spyr ut från havsbottnen. I slutet av mars offentliggjorde president Barack Obama en plan för att stora områden utanför USA:s kuster skulle öppnas för olje- och gasborrning. Känsliga områden i Alaska var dock undantagna.

Denna nysatsningen på inhemsk utvinning är tänkt att skapa nya jobb och leda till minskat beroende av olja från utlandet. Dessutom vill Obama förmå kongressen att gå vidare med ny energi- och klimatlagstiftning och söker därför samförstånd med republikanerna genom att tillåta oljeborrning. Men i en del av de aktuella områdena har provborrning aldrig förekommit, i andra har prospektering varit förbjuden i över 20 år. Då i slutet av mars sade Obama att han skulle studera möjligheterna att söka olja i nya områden i mellersta och södra Atlanten och Mexikanska golfen.

I en utredning om riskerna med oljeutvinning i Mexikansk golfen som BP skickade till en federal djuphavsmyndighet så sent som i februari i år står det att läsa att det är ”osannolikt att en oavsiktlig ytlig- eller undervattensläcka med olja skulle kunna uppstå ur de föreslagna aktiviteterna”, vilket då syftar på oljeutvinningen. Det är fascinerande hur ofta det osannolika inträffar… Eller är man bara väldigt dålig på att beräkna sannolikheter.

Nu visar det sig också att BP inte har någon katastrofplan för den här typen av olyckor. Man har helt enkelt ingen aning om hur man ska göra för att stoppa oljeläckaget på 1500 m djup.

Undrar om Obama tänker om när det gäller utökad oljeborrning nu när stränderna sakta dränks med svart kletig olja.

Läs mer:

/Marie Pettersson

Ett svar till “Oljeolyckan – en tankeställare för Obama?

  1. Ping: Top kill – ett bottennapp? « TEM-funderingar