Äntligen verkar Bisfenol A förbjudas

Bisfenol: data från Wikipedia

Äntligen verkar det som att Bisfenol A kan komma att förbjudas, i alla fall i nappflaskor och liknande för barn. Kemikaliecocktailen i samhället är enorm idag och som pappa vill man definitivt inte att ens barn ska få i sig hormonstörande ämnen om det går att undvika. Det var Kemikalieinspektionens generaldirektör Ethel Forsberg som gick ut med kravet i SvD och i dessa valtider kunde inte miljöminister Andreas Carlgren göra mycket mer än att hålla med. Bisfenol A ska inte finnas i nappflaskor till barn!

Bisfenol A togs ursprungligen fram av läkemedelsindustrin som konstgjort kvinnligt könshormon. Kemikalien finns i all plast av typen polykarbonat – som vi bland annat använder som matburkar och till nappflaskor. Enligt Ethel Forsberg har hundratals studier gjorts som har varnat för risker med kemikalien. De gäller allt ifrån inlärningssvårigheter till störd fortplantning, prostatacancer och diabetes. /Miljöaktuellt

Köpte själv nya nappflaskor häromdagen och nästan alla jag hittade var märkta som bisfenolfria. Så opinionen och marknaden verkar ha påverkat affärerna att ta in bisfenol-fritt, i all fall i centrala Malmö. Enligt SvD finns dock bisfenol i varannan nappflaska som säljs i Sverige.

För två år sedan bestämde sig Kanada för att stoppa bisfenol i nappflaskor och andra matbehållare som används av barn under tre år. Sedan dess har fem amerikanska delstater gjort detsamma och nyligen bestämde sig Danmark, som första EU-land, för att skydda barn mot kemikalien. Även det franska underhuset har röstat för förbud. /SvD

Kan Kanada, några amerikanska stater och Danmark förbjuda bisfenol, ska naturligtvis Sverige göra det också. Särskilt som vi vill se oss som föregångare i miljöfrågor.

Läs mer:

/Daniel Eriksson

4 svar till “Äntligen verkar Bisfenol A förbjudas

 1. elindalaryd

  Jag läste också om detta imorse och håller tummarna för ett sådant förbud! Mycket märkligt att det inte redan är på gång.

  /Elin

  Gilla

 2. Daniel Eriksson

  Visst är det konstigt att reaktionstiden är så lång i många fall. Lyssnade på en forskare från EEA i Köpenhamn en gång och han hade skrivit en rapport som bla annat beskrev hur lång tid det tog att fasa ut farliga ämnen, bla aspest. Om jag inte minns fel beskrev han att det tog 100 år från att man konstaterade att aspest var farligt tills det att det förbjöds överallt. Och då har vi det fortfarande kvar inbyggt lite överallt.

  Gilla

 3. Ping: Några intressanta artiklar « Sustainable Health Care projektplats

 4. Sharing of health was good in your hand, expect more ..

  Gilla