Deepwater horizon, en miljöthriller

”Deepwater horizon”, visst låter det som en dålig hollywoodactionrulle. Kan utan problem förställa mig denna miljöaction lätt förklädd till en pretentiöst ”rädda havet film” .

Förtexterna rullar mot ett blått hav och vi närmar oss sakta oljeplattformen i en helikoptertagning. I inledningsscenen ser man en förtvivlad man springa och ropa på hjälp, något har gått mycket snett. Så kommer en öronbedövande explosion och ett eldhav. Scenen avslutas med att man ser en skyddshjälm (antagligen mannens) guppa omkring i ett hav av olja och bråte.Källa: Aftonbladet

Därefter kommer ett förklarande avsnitt: ”Six months earlier in London”, en scen tagen från BP:s huvudkontor. En grupp höga BP-chefer har ett informellt möte. Säkerheten på oljeplattformer diskuteras. En rapport presenteras som visar på allvarliga brister, men detta negligeras pga. kostnadsskäl. En man (den gode BP killen) opponerar sig och försöker trycka på de allvarliga konsekvenser som kan inträffa, men de andra bara skrattar och filmens skurk säger något klyschigt om att världen skulle stå still om ingen vågade ta lite risker och att han (den gode BP killen) borde oroa sig mer för sin karriär än överarbetade rapporter som ingen egentligen orkar bry sig om. Det hela tystas ned.

Sedan introduceras den idealistiska (och självklart sexiga) kvinnliga miljökämpen. Oljan är på väg mot en strand där utrotningshotade havssköldpaddor en gång om året lägger sina ägg och dessa måste räddas.

Som i alla actionthrillers av klass är presidenten med på ett hörn och kommer då och då in med repliker som ”We are facing the greatest environmental threat ever to our seas. No resources will be spared to defeat this”.

Därefter kallas den stora actionhjälten in. Han är oljeborrningsexpert med en unik kompetens gällande ventiler på stora djup. Tyvärr har han också alkoholproblem och diverse personliga problem men trots detta tar han sig till slut samman för att på presidentens uppmaning rädda havet.

Sedan maler filmen på. Några skummisar på BP försöker tysta ned rapporten som visar på att delar av styrelsen redan kände till vilka risker som fanns. Efter en rafflande jakt lyckas den gode BP-killen rädda undan bevisen.

Föga överraskande vävs det även in en liten romans i storyn. Oljeborrningsexperten/hjälten träffar miljökämpen. Efter att hon först uppfattat honom som en grovhuggen tölp får de tillslut ihop det precis innan hjälten med sitt liv som insats ska ta sig ned till havets botten i en miniubåt för att få stopp på oljan

På vägen ned skadas miniubåten så att syret bara räcker just så länge så att vår hjälte kan få stopp på läckan. Just innan han ska utföra sitt slutliga uppdrag har han radiokontakt med presidenten som säger: ” We will remember you as one of the greatest heroes of our time”. Hjälten stoppar läckan och dalar sedan livlös till botten. Under melodramisk musik filmas en uppstigning ur havet. I slutscenen står miljökämpen ensam på stranden och tittar tårögt på när ett havssköldpaddsägg kläcks….

Mer seriös läsning:

/Marie Pettersson

7 svar till “Deepwater horizon, en miljöthriller

 1. Jag är sugen på att se filmen i helgen! Kan bli hur bra som helst! Vilka ska du ha i huvudrollerna? Steven Segal har ju redan kämpat mot onda oljebolag i andra kvalitetsfilmer så det måste nog till någon annan… 🙂

  Jättebra skrivet!

  Gilla

 2. Nä Steven Segal är ingen favorit. Mannen med ett ansiktsuttryck! Hade Bruce Willis varit 20 år yngre hade han ju varit självskriven. Men nu får det nog bli Leonardo di Caprio i rollen som hjälten. Han är ju dessutom van vid att drunkna i slutscenen… För att att gynna svenska intressen sätter jag Malin Åkerman i rollen som miljökämpen. Som gode BP-killen ville jag ha Jude Law. Och så Michael Douglas som onde BP-skurken.

  Gilla

 3. Bra val! Känns som en given Oscar!

  Gilla

 4. Grym synopsis, mycket högre klass än vad det är på många manus som faktiskt blir till film. Synd att öppningenscenen faktiskt är verklighet.

  Gilla

 5. Ping: Top kill – ett bottennapp? « TEM-funderingar

 6. Ping: Dolt under ytan « TEM-funderingar