ISO 26000 – nu dröjer det inte länge till

Den nya ISO standarden för socialt ansvar har fått klartecken för lansering. I november kommer standarden vara på plats. Än så länge har det bara funnits en så kallat DIS (Draft International Standard) som nu har klubbats till ett slutligt utkast. Men detta har inte hindrat företag och andra organisationer från att redan anpassa sitt CSR-arbete efter rekommendationerna i standarden.

Standarden är, till skillnad från de flesta andra ISO standarderna, ett vägledande dokument, utan skall – krav. Detta vill säga att standarden inte är certifierbar, även om vissa tycker att den skulle vara det. Danmark till exempel håller på att ta fram en certifierbar version av standarden. Problemet är bara att en nationell certifiering inte är mycket värd i en globaliserad värld. I mina ögon är en sådan nationell certifiering lika med att kasta pengarna  i sjön.  Men jag önskar danskarna lycka till och kommer så klart även följa utvecklingen i Danmark.

Min slutkläm är, skynda på att ladda ner standarden som slutligt utkast  på sis hemsida (se länken nedan) för att än så länge är den gratis.  Några större ändringar lär det inte bli  i alla fall.

ISO 26000 DIS

 /Iris Rehnström

Ett svar till “ISO 26000 – nu dröjer det inte länge till

  1. Var ser man att Danmark kommer ta fram en certifierbar version av ISO 26000 och hur har man tänk att en sådan skall se ut?

    Gilla