Ny kärnkraft = mer kärnkraft?

Som vi skrivit om tidigare på TEM-funderingar så har riksdagen beslutat om att dagens 10 kärnkraftsreaktorer som används ska få lov att ersättas med nya reaktorer när de gamla behöver bytas ut. Efter att ha lyssnat på debatten (inkl. ”nyheten” om att det från vissa håll återigen krävs ännu fler reaktorer), har jag noterat att man hela tiden bara pratar om antalet reaktorer, inte om mängden energi som kommer att produceras. Jag har nämligen svårt att tänka mig att när man ersätter t.ex. Oskarshamn 1 så kommer man att bygga ett nytt verk som har samma elproduktionskapacitet (491 MW) som det gamla. Som en jämförelse ska det finska verket Olkiluoto 3 som just nu byggs ha en kapacitet på 1600 MW. Om nya reaktorer byggs kommer det alltså, med största sannolikhet, i praktiken resultera i en utbyggnad av kärnkraften i Sverige.

Markus Paulsson

Ett svar till “Ny kärnkraft = mer kärnkraft?

  1. Det som snarare kan ifrågasättas är varför den här mysko begränsningen med 10 reaktorer och tre platser kom till. Det finns inget som motiverar den annat än för att tjäna som ett slags vaddering för den plötsliga chocken över att det blivit islossning i kärnkraftsfrågan.
    Vad som är än värre är att denna artificiella begränsning kan komma att innebära ett rejält hinder om annan reaktorteknik kommer i bruk, jag tänker då främst på små reaktorer… 100 MW eller mindre.

    Gilla