Miljöboven i badpoolen

Vad är det som på samma gång är frätande, miljöfarligt och oxiderande och som säljs i vanliga stormarknader, speciellt nu på sommaren? Fundera på det!

Det är högsommar, den kanske bästa på länge och sol och bad hägrar. Helst svalkar jag mig i en mysig insjö någonstans, eller i havet. Men många föredrar att ha badet lite närmare till hands än så, närmare bestämt runt husknuten.

De senaste åren har uppblåsbara badpooler blivit riktigt billiga och ganska stora sådana syns här och var i villakvarteren. Själv köpte jag en ganska stor barnpool till ungarna härom året. Den befinner sig på sommarstället och vi fyller den med vatten från den närbelägna gölen som vi själva pumpar upp. När vattnet känns ofräscht efter någon dag byter vi bara ut det eftersom vi har god tillgång.

Så har inte alla möjlighet att göra. Bor man i stan är vattentillgången inte lika god. Det kostar att fylla sin pool och man vill att vattnet ska hålla sig längre, eller så kanske man har en riktigt stor grävd pool. Man behöver alltså tillsätta något som hämmar bakterietillväxten, och nu närmar vi oss svaret på den inledande frågan.

Stod i kön på Stormarknaden för ett tag sedan och lade märke till en dunk med något riktigt farligt som mannen framför mig i kön tänkte köpa. Eftersom jag ofta är ute på företag och tittar på kemikaliehantering har jag väl blivit lite miljöskadad och kan inte låta bli att kika efter farosymboler. Att få se något som har hela tre farosymboler (miljöfarligt, oxiderande, frätande) är ju nästan som att få jackpott! Lutade mig lite fram för att få se vad detta var för något och som ni säkert redan gissat var det just klor till badpooler, bassänger.

Jag kan se två problem med detta. Dels att det är hälsofarligt i koncentrerad form och dels att det inte är speciellt bra för miljön att det kommer ut en massa klor. Var inne på Nitors hemsida (det är de som tillverkar de här vatten-desinficerande produkterna) och tittade på deras informationsblad om produkterna. Ingenstans står det att deras produkter är farliga för miljön, eller att man ska vara försiktig vid hantering. Hoppas att det i alla fall står på flaskan utöver märkningen i alla fall.

Måste säga att det inte är så vanligt att hitta kemiska produkter med en sådan ”allvarlig” märkning ute på företag och där brukar man ju ändå ha ganska ingående hanteringsrutiner. Privatpersoner däremot har ju ofta inte så stor kompetens när det gäller hantering av farliga kemikalier men utsätter i det här fallet både sig själva och miljön för risker.

Så se upp med kloret i sommar, eller allra helst, ta ett fräschare dopp i hav eller sjö.

/Marie Pettersson

Kommentarer inaktiverade.