Hälsoskadlig bisfenol A i kvitton

Se upp med kvittot nästa gång du går och handlar! En ny studie visar nämligen att kassakvitton innehåller höga halter av det skadliga ämnet bisfenol A. Det finns dessutom indikationer på att detta kan tas upp i kroppen via huden.

Annars har det hitintills mest varit tal om att bisfenol A finns i diverse plaster och att man ska se upp med det i nappflaskor. Men kvitton kan vara en ännu viktigare väg som vi får i oss ämnet via.

Bisfenol A kan kopplats till en rad hälsoproblem som hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och infertilitet. Kanske läge att tacka nej till kvittot i affären nästa gång…

Läs mer:

/Marie Pettersson

2 svar till “Hälsoskadlig bisfenol A i kvitton

 1. Undrar vad ni är för märklig stiftelse som håller på med skräckpropaganda och kvällspressjournalistik?

  ”Se upp för kvittot” och ”kanske läge att tacka nej till kvittot” är något av det löjligaste jag hört.

  Ja självklart skall vi minimera exponeringen av bis-A i fri form. Men att få folk att tro att det är direkt farligt att ta i ett kassakvitto är, som du mycket väl vet om, ren lögn!

  Håll er till sanningen eller håll tyst.

  /Björn

  Gilla

 2. Synd att du inte noterade den halvironiska tonen i mitt inlägg. Beklagar om jag gjort dig upprörd. Min avsikt var snarare att ge ännu ett exempel på att vi lever i ett kemikaliesamhälle och att vi i många fall inte har en aning om de risker vi utsätts för varje dag.

  Hur farlig den här exponeringen är på längre sikt tror jag inte att någon egentligen har någon djupare insikt om. Därför tycker jag att man ska tillämpa försiktighetsprincipen och ta bort detta ämne från så många produkter som möjligt.

  Vet du något mer om ”sanningen” i det här fallet så får du gärna dela med dig av den.

  Gilla