Shells planer på naturgasutvinning kritiseras

I dagens nummer av Sydsvenskan fanns en insändare om Shells planer på att utvinna naturgas i Skåne. Det är Naturskyddsföreningen i Skåne, LRF Skåne,  nätverket Heaven or sHell och Villaägarnas Riksförbund, Region Syd som vill att skånska riksdagsledamöter använder sitt inflytande för att stoppa planerna.

Jag kan inte annat än att hålla med dessa aktörer. Vad jag har förstått så innebär inte naturgasutvinning ett särskilt stort ingrepp i naturen, även om det såklart inte lär vara så kul att få utvinningen inpå knuten. Detta är alltså inte det största problemet, utan det är att man år 2010 i Sverige  överväger att investera i utvinning av fossila bränslen. Visst, Shell är ett vinstdrivande företag och det är klart att det kan vara lockande att utvinna vad som utvinnas kan, men frågan är vad en sådan här verksamhet skulle göra för företagets varumärke? I längden kanske inte bara miljön utan även Shell  vinner på att satsa på förnyelsebara bränslen!

Som tur är verkar majoriteten av riksdagen vara emot utvinningsplanerna, enligt en undersökning som Heaven or sHell låtit göra, så vi får väl hoppas att de står fast vid sina åsikter och ser till att stoppa detta.

Läs mer: ”Se till att regeringen stoppar Shell”

Shells svar: ”Se möjligheterna med naturgasen”

/Elin Dalaryd

4 svar till “Shells planer på naturgasutvinning kritiseras

 1. Det som bekymrar många av oss som har engagerat sig mot projektet är faktiskt inte klimatfrågan, trots att alla inser hur viktig den frågan är. Det stora orosmomentet är att utvinningsprocessen av gas på många håll i världen är riktigt ruggig och har orsakat svåra miljö- och hälsoproblem pga av förgiftat grundvatten och hälsovådliga utsläpp till luften. Jag kan rekommendera trailern till dokumentärfilmen Split Estate om man vill få en inblick i problematiken: http://www.splitestate.com/video_clips.html

  Gilla

 2. Ok, vad intressant att höra. Jag har tidigare bara hört att utvinningen är så problemfri, men den infon kommer kanske inte från oberoden källor… Då finns det ju helt klart ytterligare anledningar att stoppa utvinningen.

  /Elin Dalaryd

  Gilla

 3. Anders W

  Allt är relativt och beroende av vad du jämför med. Oljesand, lagbrott kol,kärnkraft eller vindkraft är inte heller kul utanför knuten.

  Gilla

  • elindalaryd

   Nej, det såklart! Men jag hade nog föredragit en häftig solcellspark som kunde driva min lilla (än så länge icke-existerande) elbil framför naturgasutvinning.

   /Elin Dalaryd

   Gilla