Utflippat väder ett tecken på klimatförändringar

Nu ska man ju alltid hålla isär klimat och väder, men vädret i världen denna sommar verkar helt uppåt väggarna runt om i världen och troligtvis är det effekter av klimatförändringarna vi redan ser. Värmeböljor, översvämmningar, skogsbränder osv och det sätts värmerekord på löpande band. Och detta är bara början.

I år har inte mindre än 17 länder registrerat nya värmerekord, inte bara länder i Östeuropa och Centralasien, utan också i länder som ligger i Afrika, Mellanöstern och Latinamerika. Faktum är att just antalet rekordnivåer är ett rekord i sig – det tidigare rekordet var på 14 nya höga temperaturer under 2007. (…) Värmen under 2010 har varit extrem på flera vis och anses redan vara den varmaste sommaren globalt sett. Enligt nya uppgifter från USA:s nationella oceanografiska och atmosfäriska institut, Nooa, som sammanställer mätningar från 11 olika indikatorer – från temperatur i luften och havet – så visade deras siffror att världstemperaturen stigit sedan 1850-talet. Årets junimånad var också den varmaste juni någonsin och år 2010 är på väg att bli det varmaste året sedan mätningarna började. /DN

Trots det är det relativt tyst i klimatdebatten, kanske ett antiklimax efter COP 15. Inte ens i svenska valdebatten ges klimatet något större utrymme, vilket är synd. Det är dags att få igång klimatdebatten igen och sätta press på politiker och andra beslutsfattare.

Länkar:

/Daniel Eriksson

Kommentarer inaktiverade.