Satsning på elbilar

 

Elbilsmotor

 

I går var jag och besökte Öresundskraft och fick då bl.a. höra om deras satsningar på elbilar, elmopeder och elcyklar. Enligt visionen för kommunerna i nordvästra Skåne så ska det år 2020 rulla 60 000 elbilar inom det egna området. Arbetet med att förverkliga visionen har påbörjats genom att Öresundskraft beställt 1650 bilar. Elbilar ska alltså lanseras på bred front. Det är en ambitiös satsning men med friskt vågat så är som bekant häften vunnet. Dock tror jag det behövs en rejäl utveckling så att bilarna kommer ner i pris innan de blir en storsäljare. Det nya förslaget på höjd miljöbilspremie kan hjälpa till att få upp volymerna så att priset kan sjunka.

Själv gillar jag gasbilar, men el- och gasbilar ska inte ses som konkurrenter utan som komplement till varandra. Elbil använder man i stadskörning och gasbilar är bättre på längre (och snabbare) sträckor. Det bästa hade alltså varit en gas-el-hybrid!

I besöket ingick också att man fick testa fordonen. Jag blev mest sugen på att köpa en elcykel, dels för att priset är överkomligt (10 000 kr) och dels för att det kan motivera mig att cykla mer och förutom att jag då färdas miljövänligt får jag motion på köpet.

Läs mer:

Markus Paulsson

Kommentarer inaktiverade.