Sverige långt framme inom hållbar sjukvård

Jag sitter sedan en tid tillbaka i styrelsen för europadelen av en organisation som heter Health Care Without Harm, HCWH. Knappt 500 sjukhus och andra organsiationer som arbetar med sjukvårdens miljöfrågor är medlemmar i HCWH. Ett drygt 50-tal länder är representerade inom organisationen. Ett antal organisationer i Sverige är medlemmar bla Karolinska, Skånes Universitetssjukhus och vi på TEM. Hållbar sjukvård har de senaste åren blivit ett av TEM:s fokusområden och vi arbetar med ett flertal sjukhus och landsting samtidigt som vi deltar i projekt som www.sustainablehealthcare.se

På HCWH:s styrelsemöte i Bryssel förra veckan blev det ännu tydligare för mig hur oerhört långt framme vi i Sverige ligger när det gäller miljöarbete inom hälso- och sjukvården, även om det naturligtvis finns massor kvar att göra. I många länder i europa är miljöarbetet i sektorn nästan obefintligt och utanför europa är det naturligtvis ännu sämre på många håll. Samtidigt finns det ett flertal intressanta projekt runt om i Europa som syftar till att minska sjukvårdens miljöpåverkan, lokalt, regionalt, nationell och globalt. Här finns med andra ord något vi i Sverige kan hjälpa andra länder med och vara ett mycket bra  exempel på att det går att minska sjukvårdens miljöpåverkan.

I filmerna nedan kan du få en bra presentation av HCWH och miljöfrågorna i sjukvården (ur ett USA-perspektiv, allt är inte applicerbart på Europa och kanske framför allt Skandinavien).

Läs mer:

/Daniel Eriksson