Det dolda vattnet

Vattnet är förutsättningen för livet på jorden. Där vattnet är billigt är konsumtionen som högst. Enligt WWF använder vi i Sverige i genomsnitt cirka 200 liter vatten per dygn. Av detta går cirka 70 liter till personlig hygien, 80 liter till WC och disk, 30 liter till tvätt, 10 liter till städning och 10 liter till mat och dryck. Men dessa siffror är ingenting jämfört mängden vatten som går åt att tillverka vår mat och kläder.

Oftast reflekterar vi inte över de dolda vattenflöden som har använts för att producera exempelvis den maten vi äter och de kläderna vi har på oss. Men när man ska storhandla kan det vara bra att tänka på att det går samma vattenmängd åt att producera 22,5 kg bönor som det går åt att producera bara 450g nötkött! Eller när man funderar över nästa onödiga klädselinköp kan man ha för sig att det går 10 980 liter virtuellt vatten åt att producera ett par jeans och 2900 liter åt en bomulls t-skjorta.

Enligt National Geographic (April 2010) går det så här mycket vatten åt att producera 450 g av de följande produkter:

450 g Vatten l
Nötkött 7030
Griskött 2860
Kyckling 1775
Hårdost 2230
Ägg 1514
Yoghurt 520
Bananer 390
Äpplen 317
Bönor 163
Potatis 117
Aubergine 95

Siffrorna för köttproduktion inkluderar dricksvatten, odling av djurfoder och rengöring.

Siffrorna för mjölkprodukter och ägg inkluderar kors och hönors dricksvatten samt vattenanvändning i livsmedelsproduktion.

Siffrorna för frukt och grönt inkluderar både regnvatten och bevattning.

Det är intressant att det är alltid samma produkter som står för största fotavtrycket oavsett om det handlar om koldioxid eller vatten. Detta betyder att det inte är så svårt att välja rätt. Allt pekar åt att vi måsta helt enkelt äta mer frukt och grönt. Dessutom är det gott. Om du inte är övertygad än får du testa Govindas i Lund. De har jättegod vegetarisk lunch.

/Hanna Savola

Kommentarer inaktiverade.